StoryEditor
analiza

Tko će činiti novu vladajuću većinu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji?

Piše desk  /  07.11.2022., 16:59h

Prema rezultatima izbora hrvatske stranke osvojile su 16, a bošnjačke 14 mjesta u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. HDZ BiH imat će najviše 11 zastupnika, HDZ 1990 3, a HRS 2. Među Bošnjacima pobjednik je SDA s osvojenih 7 zastupničkih mjesta, SDP će imati 3 zastupnika, Komšićev DF 2, dok po jedan mandat imaju Narod i pravda i Narodni europski savez (NES), bivša A- SDA.

Iako se bez HDZ BiH ne može formirati vlast u HNŽ vodeća hrvatska stranka vlast ne može formirati ni s jednim od dva bošnjačka bloka, budući da je za izbor vlade u ovoj županiji potrebna podrška dvotrećinske većine- odnosno 20 zastupnika, piše Hrvatski Medijski Servis.

No, sasvim je izvjesno kako će HDZ BiH sklopiti koalicijski sporazum s HDZ 1990 koja u županijskom parlamentu ima 3 zastupnika. U tom slučaju kao neizbježan partner s bošnjačke strane nameće se Stranka demokratske akcije koja ima 7 zastupnika. Naime, drugi bošnjački blok kojeg čine SDP, NIP i NES s ukupno 5 zastupnika nemaju dovoljan kapacitet za osiguranje potrebne većine za izbor nove županijske vlade. Doduše, mogla bi ga osigurati uz podršku DF-a, no Komšićeva je stranka strankama HNS-a nepoželjan partner.

Ulazak u partnerstvo bošnjačkog oporbenog bloka u vlast bilo bi moguća jedino u slučaju da HRS pristane biti djelom “hrvatskog bloka”. Takvu mogućnost ne treba isključiti iako je ona malo vjerojatna.

Osim o tome tko će činiti vladajuću većinu u javnosti se špekulira i o tome tko će biti novi premijer Hercegovačko-neretvanske županije- aktualni dr. Nevenko Herceg, ili predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Slaven Zeljko, koji je bio nositelj liste za Skupštinu HNŽ HDZ BiH Slaven Zeljko.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:26