Article_Top_970x250

Tko će činiti novo Vijeće ministara? Ovo su do sada poznata imena novih ministara i zamjenika

formiranje vlasti

Tko će činiti novo Vijeće ministara? Ovo su do sada poznata imena novih ministara i zamjenika

pro 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Danas bi se, kako je to najavio novi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, trebale nastaviti konzultacije sa političkim strankama u vezi sa novim sazivom državne izvršne vlasti.

Te su konsultacije, podsjećanja radi, već okončane sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, a upravo su imena budućih ministara iz te dvije stranke do sada poznata javnosti.

Aktualni šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac bit će novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok će Vojin Mitrović biti ministar komunikacija i prometa BiH.

Ostaje upitna pozicija ministra raseljenih lica i izbjeglica, koja bi trebala pripasti nekom od SNSD-ovih koalicijskih partnera, Demokratskom narodnom savezu (DNS) ili Socijalističkoj partiji (SP).

-Јoš ćemo vidjeti. Nema tu konačne ponude, ali mi tražimo jedno ministarsko mjesto i spremni smo na dva mjesta da odreagujemo. Važno je da je da dobijemo jedno od ta tri mjesta – rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Predsjednik SP-a Petar Đokić ističe da bi trebalo naći prostora za dodatno razumijevanje za njihova očekivanja kao koalicijske stranke.

-Mi smo ipak koalicijski partner koji je dao vidan doprinos pobjedi na predhodnim općim izborima i točno je da bez koalicije koju su činili socijalisti, DNS i SNSD ne bi bilo pobjede, ne bi mogao pobijediti ni Milorad Dodik, ni Željka Cvijanović. Ne bi ostvarili tako uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, pa ni u ovoj delegaciji koja je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH,tako da ja mislim da je zbog budućnosti potrebno zaštiti koaliciju i omogućiti da koalicioni partneri budu adekvatno zastupljeni u novom Vijeću ministara i to u kapacitetu koliko smo osvojili glasova na izborima. Ne tražimo ništa više – kazao je Đokić.

Pored ministarskih, ovom bloku stranaka pripadaju i tri zamjeničke pozicije u Ministarstvu obrane BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Kada je HDZBiH u pitanju, Vjekoslav Bevanda će ostati ministar financija i trezora, dok će Josip Grubeša ostati na čelu Ministarstva pravde BiH. Ankica Gudeljević, bivša veleposlanica BiH u Njemačkoj, bit će na čelu Ministarstva civilnih poslova BiH

Toj stranci pripadaju i tri zamjeničke pozicije. Josip Brkić ostaje zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, dok će Mijo Krešić iz Ministarstva sigurnosti preći u Ministarstvo obrane, također na dužnost zamjenika ministra. Ljiljana Lovrić će biti imenovana na poziciju zamjenice ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Tri ministarske pozicije pripadaju i koaliciji Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Iako to još uvijek nije potvrđeno, nova ministrica vanjskih poslova BiH mogla bi biti SDA-ova Bisera Turković. Iako se u javnosti ponovo aktualizirala mogućnost da aktualni predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić preuzme resor vanjskih poslova, to se, potvrdio je Zvizdić za Faktor, sigurno neće dogoditi.

Novi ministar sigurnosti BiH trebao bi biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, a ta će odluka službeno biti donesena u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva te stranke. Iako se u javnosti u kontekstu DF-ovog ministra obrane uglavnom spominje Sifet Podžić, informacije Faktora iz te stranke sugeriraju da se to možda neće dogoditi već da će biti ponuđen drugi kandidat.

Kada su zamjeničke pozicije u pitanju, ovom bloku pripadaju četiri, a sve četiri će popuniti kadrovi SDA. Zamjeničke pozicije koje bi trebale pripasti SDA-u su one u Ministarstvu financija, Ministarstvu pravde, Ministarstvu komunikacija i prometa, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Dnevnik.ba