StoryEditor

Titovim jedrenjakom krijumčarili kokain vrijedan pet milijuna eura

Piše D  /  22.04.2019., 11:04h

Na školskom jedrenjaku "Jadran", oko kojeg se Hrvatska spori s Crnom Gorom, a koristi ga njihova vojska, pronađen je kokain. I to vrijedan nekoliko milijuna eura. Policija je odmah uhitila starijeg vodnika za kojeg se vjeruje da je po naređenju narko-klanova unio drogu na brod, piše Alo.

Duško R., podoficir u vojsci Crne Gore, uhićen je zbog sumnje da je, po naređenju zasad nepoznatih osoba, na brod unio veliku količinu droge, kao i nezakonito oružje koje je također nađeno tijekom pretresa Jadrana. 

Jedrenjak kojeg je svojevremeno koristio i Tito, pretresen je u petak ujutro, neposredno prije no što je trebao isploviti na dvotjedno školsko krstarenje do Turske i Grčke sa studentima pomorskog fakulteta u Kotoru.

Dok su se studenti spremali za ukrcavanje na brod, stigla je informacija da se na jedrenjaku nalazi velika količina droge, vrijedna pet milijuna eura. Ubrzo su došli džipovi vojne policije i ronioci. Kada je droga pronađena, krenulo se u pregledavanje podvodnog dijela trupa ispod mora zbog sumnje da je dio bačen u more. 

U trenutku pretresa "Jadrana" posada je bila na brodu. Međutim, umjesto da su sa učenicima krenuli put Istanbula, svi su završili u policijskoj stanici da bi dali izjave. Zbog ovog se skandala na noge diglo i državno tužiteljstvo, koje je preuzelo čitav slučaj.

Daljnjom istragom mora biti utvrđeno tko je dao naređenje da se droga ukrca i je li još netko iz crnogorske mornarice znao da je kokain unesen u jedrenjak. Sumnja se da je teret trebao biti isporučen u Turskoj.

Jadran nije jedini ratni brod na svijetu na kojem je pronađena droga. Brod ratne mornarice Španjolske je 2014. isporučio 20 kilograma kokaina SAD-u, a onda je na njemu nađeno još 130 kilograma koja su bila za europsko tržište. Uhićena su tri člana posade. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:35