StoryEditor
sezona skijanja

Tisuće turista u Središnjoj Bosni: Vlašić je najpopularniji, Busovačka planina prepuna

Piše Desk  /  24.01.2022., 14:11h
Tisuće turista i gostiju, posebno iz zemalja regije ovih je dana na skijalištima u Središnjoj Bosni.

Vlašić je najpopularnija destinacija. Ali, među popularnim su i manja obiteljska skijališta. Busovačke staje prepune su turista, piše BHRT.

Prava snježna mećava koja je prijetila i TV opremi dok su kolege snimale prilog nije spriječila skijaše da uživaju u čarima Busovačke planine. Jedno je to od najljepših malih obiteljskih skijališta u Srednjobosanskom kantonu. Skijalište smješteno na 1627 metara nadmorske visine posebno je popularno među gostima iz Hrvatske, koje je ekipa srela u velikom broju.

“Naš prijatelj je dolazio ovdje već godinama, preporučio nam je, prvi put smo ovdje i stvarno nam se sviđa. Djeca vole snijeg, nismo baš za skijanje, ali naučit ćemo”, kaže Karlo Kandić iz Splita.

“Inače svake godine idemo negdje u Bosnu na skijanje, ali eto ove godine to je Busovača. Ne znam što bih posebno izdvojio, ali staza je OK, gostoprimstvo, ljudi…”, ističe Ivica Brkić iz Zagreba.

Gosti, kažu hotelijeri s Busovačke planine, znaju prepoznati dobre domaćine.

“Dobro, s obzirom na okolnosti koronu, zadovoljni smo. Naravno, da prvenstveno budemo dobri domaćini, a to se vrati, kad se i gosti ponovo vrate”, navodi vlasnik pansiona Tihomir Šantić.

Procvat malih obiteljskih skijališta u SBK donekle je zaustavila pandemija koronavirusa, ali i vremenski uvjeti.

“U našoj županiji egzistira i radi 7 skijaških centara. Ova godina je bila takva da je bilo 15-ak iznimno toplih dana i ova manja skijališta nalaze se na nižoj nadmorskoj visini, tako da možemo reći da nisu sva radila cijelo vrijeme. Evo, Busovačka planina na kojoj se nalazimo je radila cijelo vrijeme, kao i Pridolci i Vlašić, međutim, Ranča i Rostovo su imali malo skijaških dana”, ističe direktor TZ Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević.

S obzirom na nadmorsku visinu, odnosno dovoljne količine snijega, Busovačka planina čitavu sezonu radi punom parom. Na zadovoljstvo dobrih domaćina i još boljih gostiju.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 13:40