StoryEditor
eu

Tisuće radnika štrajkaju u Ateni zbog rastuće inflacije

Piše fena  /  09.11.2022., 19:50h

Grčki radnici u srijedu su krenuli u jednodnevni štrajk, zahtijevajući povišicu plaća kako bi se nosili su rastućom inflacijom, dok europske cijene energenata i troškovi života vrtoglavo rastu, izazivajući industrijsku akciju i prosvjede širom kontinenta.

U Ateni je tisuće ljudi marširalo gradom u drugom 24-satnom napuštanju radnih mjesta zbog rastuće inflacije, od kojih su neki nosili transparente na kojima je pisalo "Ne otpuštanjima, ne rezovima plaća”. Kratki sukobi izbili su pred parlamentom između prosvjednika, koji su bacali zapaljive bombe, i policije za suzbijanje nemira koja je ispaljivala suzavac.

To je posljednja radnička akcija u Europi, gdje su rastući životni troškovi i poskupljenja cijena energenata doveli do štrajkova u ovom mjesecu u Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, najvećoj europskoj ekonomiji.

Grčka ekonomija zabilježila je skoro dvostruko viši rast nego u eurozoni u ovoj godini zahvaljujući ponovnom turističkom bumu, ali je inflacija na skoro trodesetljetnom vrhuncu od 12 posto, među najvišim u 19 država članica eurozone, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

30. svibanj 2023 12:01