Article_Top_970x250

Tisuće prosvjednika u Amsterdamu protiv karantene

"Što želimo? Slobodu"

Tisuće prosvjednika u Amsterdamu protiv karantene

sij 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nizozemska policija je vodenim topovima rastjerala oko dvije tisuće prosvjednika koji su se u nedjelju okupili na nedozvoljenom skupu u Amsterdamu, prosvjedujući protiv karantene uvedene radi usporavanja širenja koronavirusa. 

Prosvjednici su se okupili na trgu ispred Rijksmuseuma i Muzeja Van Gogha noseći transparente "Sloboda, zaustavite ovu opsadu", i skandirajući "Što želimo? Slobodu", prenosi Hina.

Nitko nije nosio zaštitne maske, koje nisu obvezene na otvorenom, a malobrojni su poštivali socijalnu distancu, što je potaknulo vlasti da rastjeraju skup iz epidemioloških razloga, navele su vlasti Amsterdama u priopćenju.

Grad je odbio prijavu prosvjeda na Trgu muzeja, a prosvjednici su odbili otići i neki su bacali petarde i tada je specijalna policija upotrijebila vodene topove. Vlasti su navele da je policija uhitila stotinjak prosvjednika.

Vlada je u prosincu zatvorila škole i većinu trgovina, a ovog tjedna je produžila karantenu za najmanje tri dodatna tjedna. 

U prvom valu pandemije Nizozemska nije bila sklona uvođenju mjera ograničenja, ali u drugom, zimskom valu, je bila prisiljena na mjere zbog brzog širenja zaraze i sve većeg pritiska na bolnice.

Dnevnik.ba

Tagovi: