StoryEditor

Tisuće milijardi eura kapitala ´bježe´ iz Londona: Evo gdje će najvećim dijelom završiti

Piše D  /  10.01.2019., 07:01h

Naša procjena posljedica Brexita, prenosi Bloomberg informacije iz EY-a, još je i konzervativna jer dio tvrtki ne želi otkriti koliko će imovine prebaciti izvan Velike Britanije. Portal navodi kako je EY konzultirao dvadeset banaka, osiguravajućih društava i financijskih posrednika koji su već ranije najavljivali povlačenje kapitala zbog Brexita.

Smanjivanje imovine financijskog sektora na Otoku, izračunali su spomenuti izvori, imati će za posljedicu preseljenje oko sedam tisuća radnih mjesta iz Londona u druge financijske centre, prije svega u, kako se navodi, Frankfurt. 

Budući da su financijske institucije sklonije potražiti lokalne zaposlenike, nego seliti već postojeće iz jedne u drugu podružnicu, Bloomberg procjenjuje da će dobar dio zaposlenika u kompanijama koje na Otoku smanjuju imovinu, zapravo ostati bez posla.

U Frankfurt bi se prema ovim procjenama moglo preseliti čak 800 milijardi eura kapitala odbjeglog iz Londona. Istraživanje EY-a došlo je do podatka kako su britanske kompanije već dosada u Dublinu, Parizu i u Frankfurtu otvorile oko dvije tisuće radnih mjesta kako bi mogle poslovati u uvjetima nastalim otvaranjem postupka izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

U prilog potonjim procjenama EY idu ranije objavljene informacije Bloomberga da će financijska kuća JPMorgan Chase&Co izvan Velike Britanije preseliti 400 svojih radnih mjesta, Morgan Stanley 280 djelatnika a londonska podružnica Deutsche Banka i do nekoliko stotina radnih mjesta.

Bloomberg primjećuje kako će se dio britanskog financijskog sektora koji seli kapital na europski kontinent morati prilagoditi svoje poslovanje tamošnjim uvjetima što, navodi portal, podrazumijeva veći broj IT i drugih stručnjaka nego što je bio slučaj na Otoku, prenosi Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:02