StoryEditor

Tisuće ljudi spremne izići na ulicu zbog zraka u Tuzli

Piše D  /  04.01.2018., 08:01h

Potrebna rješenja

U svojim objavama građani ističu da je zrak u Tuzli jako nezdrav, a pozivaju se na monitoring kvalitete zraka koji provodi udruga “Eko akcija”.

- Uzroke znamo i trebaju nam hitna rješenja!

Ova neformalna skupina građana je nastala kao potreba da se riješi problem sa zagađenim zrakom. Jednostavno, građani žele čist zrak, a ne rak! Naravno da ćemo zajedno razraditi sve naše aktivnosti. U prvoj fazi idemo s FB kampanjom. U drugoj fazi idemo na organiziranje nekog oblika tribine sa stručnjacima jer želimo da struka dođe do izražaja i da ona ponudi rješenja.

I struka je jedina koja se mora slušati u ovome. Struka će razraditi rješenja od kojih nećemo odstupiti.

Treća faza su aktivnosti kojima će svrha biti najaviti masovno okupljanje građana sa samo jednim ciljem, a to je čist zrak! Mi zahtijevamo konkretne promjene po ovom pitanju i polovična rješenja neće nas zanimati.

U svemu ćemo nadležnim službama ostaviti vremena da reagiraju, a ako ne dođe do toga, poduzet ćemo konkretne aktivnosti na terenu! Krajnje je vrijeme da se svi osvijestimo, zbog naše djece - stoji u informacijama o ovoj skupini.

Godišnji prosjek

Jučer je koncentracija suspendiranih čestica u zraku po osnovi PM 2.5 u središtu Tuzle iznosila 206,2.

Koncentracija PM 2.5 od 10 opasna je za zdravlje, dok bh. zakoni toleriraju godišnji prosjek od 25. U Tuzli godišnji prosjek iznosi više od 80 i takvo stanje traje godinama, a kada se koncentracija poveća kao na jučerašnju, onda je jasno da situacija nije nimalo dobra. Potrebno je naći rješenje za ovakvu situaciju. - Jedni kažu kako je najveći zagađivač termoelektrana, a kao rješenje problema predlažu toplifikaciju kuća u gradu.

Drugima smeta i termoelektrana i ugljen, pa bi da se svi griju na struju. Trećima smeta i termoelektrana i ugljen i automobili, ali su već kupili 7 tona ugljena, a bicikl im je strana riječ. Ima i onih kojima smeta i termoelektrana i ugljen i automobili i Jasmin (gradonačelnik Tuzle) i kanalizacija, ali oni odoše u Njemačku.

Treba prvo svatko uraditi toplotnu izolaciju na kući, pa onda da se radi toplifikacija ili grijanje na struju - savjet je Elvira Tahirovića. Kako će se situacija rasplesti, ostaje za vidjeti, navodi Večernji list. 

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 14:57