StoryEditor
afganistan

Tisuće izgubile život nakon razornog potresa: Nakon glavnog uslijedilo je osam snažnih udara

Piše desk  /  08.10.2023., 09:12h

Raste broj žrtava snažnog potresa koji je u subotu pogodio Afganistan i prema novim službenim podacima koje je objavila talibanska vlada u nedjelju poginulo je više od dvije tisuće ljudi, a više od devet tisuća je ozlijeđenih.

Nakon potresa magnitude 6,3 koji je u subotu pogodio regije nekih 30 kilometara sjeverozapadno od grada Herata, slijedio je još osam snažnih udara.

Poginulo je 2053 ljudi, a ozlijeđenih je 9240, objavilo je ministarstvo za katastrofe u nedjelju.

Dodaje da je uništeno ili oštećeno 1329 kuća.

Ranije u nedjelju glasnogovornik Crvenog križa Erfanullah Sharafzoi rekao je za agenciju Reuters da je poginulo 500 ljudi. 

‘Većina žena i djeca‘

Više od 200 mrtvih dovezeno je u više bolnica, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva koji je se predstavio kao dr. Danish i dodao: "Većina njih su žena i djeca, a 510 je ozlijeđenih".

U selu Sarboland u okrugu Zinda Jan, deseci kuća zbrisani su, javlja novinar AFP-a.

Pokrajina Herat koja ima oko 1,9 milijuna stanovnika prema podacima Svjetske banke, zadnjih je godina pogođena sušom što je paraliziralo brojne poljoprivredne zajednice koje su već u teškoćama. 

Potresi u Afganistanu su česti, posebno u planinskom lancu Hindu Kush koji je blizu spoja euroazijske i indijske tektonske ploče. 

Prošle godine magnituda bila 5,9

U lipnju 2022. potres magnitude 5,9 bio je najsmrtonosniji u Afganistanu u gotovo 25 godina, usmrtio je više od tisuću ljudi, a deseci tisuća ostali su bez krova nad glavom u siromašnoj pokrajini Paktika (jugoistok).

U ožujku ove godine, potres 6,5 usmrtio je 13 ljudi u Afganistanu i Pakistanu, blizu lokaliteta Jurm na sjeveroistoku zemlje. 

Afganistan je osim toga u teškoj humanitarnoj krizi otkako su se na vlast vratili talibani 2021., čiju vlast međunarodna zajednica ne priznaje.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 04:14