StoryEditor
međugorje

Tisuće hodočasnika obilježavaju 41. godišnjicu Gospinih ukazanja

Piše Fena  /  25.06.2022., 12:19h

Tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i cijelog svijeta stiglo je u subotu u Međugorje na obilježavanje 41. godišnjice Gospinih ukazanja.

- Ovdje ima na tisuće hodočasnika, Međugorje sjaji starim sjajem. Imamo hodočasnike minimalno iz 25 zemalja svijeta, od Europe do Amerike, Azije i Australije. Upravo to je ono što smo priželjkivali - rekao je u razgovoru za Fenu voditelj Ureda Turističke zajednice (TZ) Međugorje Željko Vasilj.

Naglasio je kako najveći broj ipak čine domaći hodočasnici, a od stranih najveći broj je Europljana.

- Najveći broj hodočasnika je iz Europe, posebno Poljaci koji posljednjih godina drže primat. Unatoč ratu ima i dosta Ukrajinaca, iza njih slijede Česi, Slovaci, a iz zapadne Europe prednjače Španjolci - istaknuo je Vasilj.

Svete mise u Međugorju traju od jutros, a svečana misa je u 19 sati.

- Svečano misno slavlje u 19 sati vodit će novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a bit će tu stotinjak svećenika iz čitavog svijeta - kazao je Vasilj.

Izrazio je zadovoljstvo i ovogodišnjom predsezonom i brojem hodočasnika na obljetnici.

- Zadovoljni smo obljetnicom, povratkom hodočasnika nakon ove dvije godine, ali bih ipak rekao da će i ova godina biti godina oporavka, a već iduća bi mogla i trebala biti kao pretpandemijske godine. Stvari idu u pravom smjeru, nema administrativnih prepreka i svi gosti mogu doći bez ikakvih problema - zaključuje voditelj Ureda TZ u Međugorju.

Po riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja.

Međugorje je od 1981. godine i prvih Gospinih ukazanja posjetilo više milijuna hodočasnika i jedno je od najpoznatijih marijanskih svetišta na svijetu.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2022 03:18