StoryEditor
grag

Tisuće Čeha je na ulicama traže prijevremene izbore i izravne pregovore s Rusijom oko plina

Piše hina  /  28.10.2022., 18:14h

Tisuće Čeha prosvjedovalo je u petak u Pragu protiv vlade desnog centra i pozvali na prijevremene izbore te na izravne pregovore s Rusijom o opskrbi plinom uoči zime.

Prosvjed na državni praznik na glavnom trgu u Pragu bio je treći u organizaciji krajnje desnih političkih pokreta, marginalnih skupina i Komunističke partije. Policija procjenjuje da se okupilo par desetaka tisuća ljudi, manje nego na prethodna dva skupa.

Žele da Češka bude vojno neutralna

Organizacijska skupina “Češka prva!” protivi se Europskoj uniji i NATO-u i želi da nacija od 10,7 milijuna stanovnika bude vojno neutralna. Prosvjednici su mahali češkim zastavama, uzvikivali “ostavka, ostavka” i nosili transparente koji pozivaju na izlazak iz NATO-a i EU-a. “Ovo je novi nacionalni preporod i cilj mu je da Češka bude neovisna”, rekao je organizator skupa Ladislav Vrabel. “Kad vidim prepun trg – nitko to ne može zaustaviti”, dodao je.

Visoke cijene energenata, potaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade diljem Europe da ublaže udar sve većih troškova energije na potrošače i poduzeća.

Češka vlada premijera Petra Fiale pridružila se sankcijama EU-a protiv Rusije i zauzela oštar stav prema invaziji na Ukrajinu. Donijela je niz mjera, od financijske pomoći tvrtkama do ograničenja cijena električne energije za kućanstva.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:36