StoryEditor

Tijelo Georgea Busha starijeg kreće na posljednji put u Washington

Piše D  /  03.12.2018., 08:12h

Obitelj i nekadašnji kolege bivšeg američkog predsjednika Georgea H.W. Busha u utorak ujutro će održati kratku ceremoniju u bazi američkih zrakoplovnih snaga u blizini Houstona, najvećeg grada u Teksasu, gdje će njegovo tijelo staviti u zrakoplov Air Force One kojim će posljednji put otputovati u Washington.

Dvojica njegovih sinova, bivši predsjednik George W. Bush i Neil Bush, pratit će tijelo 41. američkog predsjednika na letu nazvanom "Specijalna zračna misija 41", do zračne baze Andrews, blizu američke prijestolnice.

Bushevo tijelo će tri dana ležati ispod kupole Capitol Hilla, nakon čega će se održati državni ispraćaj u nacionalnoj katedrali.

Skupina bivših članova Bushevog osoblja pridružit će se ožalošćenima koji će u ponedjeljak otputovati iz Houstona, rekao je bivši veleposlanik Chase Untermeyer za Houston Public Mediju, prenosi Hina.

Bush je preminuo u petak navečer u Houstonu, sedam mjeseci nakon svoje supruge Barbare. Nakon ceremonije u Washingtonu, u četvrtak će se održati još jedna u Houstonu, a potom će 41. američki predsjednik biti pokopan.

Bush je dvaput služio kao potpredsjednik pod Ronaldom Reaganom prije no što je sam preuzeo vodstvo Ovalnim uredom od 1989. do 1993. godine, u vrijeme dovršetka Hladnog rata kao i pobjede američke vojske nad snagama iračkog predsjednika Saddama Husseina u Zaljevskom ratu 1991. godine.

Nije uspio osvojiti drugi mandat nakon što je prekršio svoje obećanje da neće biti novih poreza.

Današnji predsjednik Donald Trump naredio je saveznoj vladi da u srijedu ne radi, a isto će učiniti i njujorške burze.

Stanovnici četvrti u kojoj su živjeli Bushevi na ulicama odaju počast svom susjedu, na njemu posvećenom spomeniku u gradskom parku i zračnoj luci koja nosi njegovo ime.

"Postavio je dobar primjer za sve nas", istaknula je 39-godišnja Christy Smith koja je došla odati počast kod brončanog kipa bivšeg predsjednika.

"Uvijek je mario i prema ljudima se odnosio ravnopravno", dodala je Smith.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:02