StoryEditor

Tijanin zakon: U Srbiji od danas doživotni zatvor za najteža djela

Piše D  /  01.12.2019., 01:12h

Parlament Srbije je u sviibnju usvojio izmjene Kaznenog zakona Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga kaznena djela za koja je, prema važećem zakonu, predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da će ovo biti snažna poruka u borbi protiv silovatelja.

“Ovaj zakon omogućit će značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome se neće moći ublažiti kazna”, rekao je Stefanović.

Pojasnio je da će se kod najtežih kaznenih djela povratnicima izricati kazna koja neće moći biti manja od polovine maksimalno propisane kazne, te je naglasio da neće biti mogućnosti otpusta za najteže zločine, prenose beogradski mediji.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:02