StoryEditor

Tihomir Lukanić podnio kaznenu prijavu protiv Plenkovića, Dalić, Marića i Ramljaka

Piše D  /  14.05.2018., 03:05h

Glavni tajnik Živog zida, Tihomir Lukanić, podnio je kaznene prijave protiv četiri osobe uključene u djelovanje oko krize u Agrokoru. Radi se o premijeru Andreju Plenkoviću, bivšoj ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić, bivšeg Vladinog povjerenika u Agrokoru Anti Ramljaku i ministru financija Zdravku Mariću, prenosi Večernji.hr.

Andrej Plenković je ključna osoba u ovom trenutku oko koje se sad sve vrti. Ono što je važno za kontekst nagodbe je da je znao sve, da je bio uključen. Možda nije bio idejni tvorac nagodbe, ali je bio dobro koordiniran o svemu.

Jedan od dosadašnjih epiloga je da su neke tvrtke ostvarivale višestruko veću dobit u godini kada su radile za Agrokor u odnosu na prethodne godine. Recimo Texo Management 12 puta veću dobit nego godinu prije, Altera Savjetovanje čak 35 puta,‘ istaknuo je Lukanić.

Prijavljena su četiri kaznena djela iz Kaznenog zakona RH:

1. Zloupotreba položaja i ovlasti, Članak 291., stavak (1) i (2)

2. Zloupotreba povlaštenih informacija, Članak 259., stavak (1), (2), (3) i (4)

3. Trgovanje utjecajem, Članak 295.

4. Neprijavljivanje pripremanja kaznenog djela, Članak 301., stavak (1) i (2)

- Medijski i javni pritisak prije nekoliko mjeseci urodili su time da je premijer diplomatski čekao ostavku Ramljaka, a zadržao ministricu Dalić, znajući svu korespondenciju mailova koja je izašla u javnost protekli tjedan, a koje prilažemo kao dokazni materijal Državnom odvjetništvu.

U ovome trenutku kada je medijski pritisak toliko jak da on čeka od nje da ona sama da ostavku, opet ide u smjeru da se on pokuša oprati od odgovornosti, međutim njegova odgovornost je ključna jer je bio nadređen ministrici gospodarstva,‘ dodao je Lukanić‘ i dodao ‘da odgovornost premijera Plenkovića nije samo politička, nego da je i kazneno-pravna‘.

Lukanić je zaključio i kako smatra  da bi saborska većina trebala otkazati poslušnost Plenkovićevoj Vladi i da bi DORH trebao reagirati u što kraćem roku s obzirom na to da nagodba koja bi trebala biti potpisana 10. srpnja neće biti valjana ako je temeljena na kaznenim djelima.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 23:25