StoryEditor
europsko neslaganje

TIHI RAT UNUTAR EU Orbana ucjenjuju novcem, on uzvraća vetom

Piše hina  /  24.11.2022., 16:05h

Europski parlament poručio je u srijedu da predložene reforme mađarskih vlasti kako bi se odmrznula europska sredstva namijenjena Mađarskoj nisu dovoljne te je apelirao na Vijeće i Komisiju da "zloupotreba" prava veta ne utječe na njihovo odlučivanje o tom pitanju.

Europski parlament "smatra da 17 mjera o kojima su pregovarale Komisija i mađarska vlada nisu dovoljne za rješavanje postojećeg sistemskog rizika za financijske interese EU-a", stoji u rezoluciji usvojenoj s 416 glasova za,124 protiv i 33 suzdržanih.

Europska komisija objavila je u srijedu kako Mađarska nije ispunila obećanih 17 reformi u području vladavine prava potrebnih kako bi dobila 7, 5 milijardi eura. Mađarskoj je blokirana i isplata 5, 8 milijardi eura iz fonda za oporavak od pandemije.

Komisija će formalnu odluku donijeti idućeg tjedna, a o tome će glasati Vijeće kvalificiranom većinom do 19. prosinca.

U rezoluciji Europskog parlamenta ističe se i da "mađarske vlasti kontinuirano zloupotrebljavaju pravilo EU-a o jednoglasnosti kako bi blokirale ključne odluke u cilju pritiska na Komisiju i Vijeće da oslobode sredstva EU-a, čime se odgađa paket pomoći Ukrajini u iznosu od 18 milijardi EUR i uvođenje globalne minimalne stope poreza na dobit".

Stoga je Europski parlament pozvao Komisiju i Vijeće "da osiguraju da to ne utječe na njihove odluke u vezi s Mehanizmom za oporavak i otpornost i uvjetovanošću vladavine prava".

Za prihvaćanje rezolucije glasali su zastupnici HDZ-a/EPP-a (Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko), kao i zastupnici SDP-a/S&D-a (Biljana Borzan, Predrag Matić, Romana Jerković, Tonino Picula).

Rezoluciju je podržao i zastupnik IDS-a i član kluba Obnovimo Europu Valter Flego.

Protiv je bio zastupnik Hrvatskih suverenista te Europskih konzervativaca i reformista Ladislav Ilčić, kao i neovisni zastupnici Ivan Vilibor Sinčić (Ključ Hrvatske) i Mislav Kolakušić.

Kolakušić je jedini od hrvatskih zastupnika sudjelovao u raspravi o Mađarskoj u ponedjeljak u Europskom parlamentu.

On je tada poručio da je Mađarska "iznimno suverena država i da ona usvojim odlukama u vijeću čuva ne samo svoju suverenost nego i drugih članica Europske unije", kao i proračun EU-a.

"Posljednjim odlukama i samostalnim glasanjem u europskom vijeću sačuvano je i 20 milijardi eura građana Europske unije i na tome sam im zahvalan. Lijepo je vidjeti da se država može i sama braniti i zbog toga je nužno da zauvijek ostane, da se sve bitne odluke u Europskom vijeću moraju donositi jednoglasno. U suprotnom ulazimo u Sovjetski Savez koji se raspao a raspast će se i Europska unija ako ukinemo pravo svake države na glasanje o bitni stvarima", dodao je.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 08:50