Article_Top_970x250

TIHA NOĆ, SVETA NOĆ 200. rođendan pjesme koja je postala božićna himna

NASTALA U PROSINCU 1818.

TIHA NOĆ, SVETA NOĆ 200. rođendan pjesme koja je postala božićna himna

pro 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

Božićna pjesma "Tiha noć, sveta noć" nastala u prosincu 1818. slavi ove godine dvjestotu obljetnicu postojanja, a pjeva se na gotovo svim jezicima i na svim kontinentima.

Vrhunac proslave dvjestote obljetnice "Tihe noći" bit će na Badnjak kada će se pjesma izvesti ispred kapele u selu Oberndorfu, blizu Salzburga.

Ondje je 24. prosinca 1818. izvedena prvi put, a tijekom vremena će postati božićna himna. Tada je na mjestu današnje crkve bila kapela. Ove godine očekujemo oko 6000 ljudi na božićnom bdjenju, a obično ih bude 3000 do 4000, rekao je za AFP Clemens Konrad, direktor tamošnje turističke zajednice, prenosi Zadovoljna.hr. 

Oberndorf, kao i čitav Salzburg, gdje su i druga mjesta povezana s nastankom pjesme, ovih mjeseci ugošćuju niz manifestacija poveznih s proslavom obljetnice za koju je poziv upućen i papi Franji.

Autor teksta, austrijski svećenik Joseph Mohr, nije mogao ni zamisliti da će ta umirujuća pjesma nastala u vrijeme kada su u Europi tek završili napoleonski ratovi, doživjeti takav uspjeh.

Skladbu za pjesmu sa šest kitica napisao je učitelj Franz Xaver Gruber koji je bio i orguljaš u crkvi u Oberndofrtu. Prve engleske inačice teksta ("Silent night") zapažene su već sredinom 19. stoljeća.

Od tada je "Tiha noć" prevedena na gotovo tristo jezika i narječja, a najviše su je pronijeli svijetom kršćanski misionari.

"Tihu noć" su pjevale brojne zvijezde, od Elvisa Presleyja do Celine Dion i lutaka Muppet Showa, a "zloupotrijebila" ju je njemačka metal skupina, pa čak i zbor koza.

Dnevnik.ba

Tagovi: