StoryEditor
analiza

The Economist: BiH je na rubu raspada; Bošnjaci biraju Komšića - ljubitelja maršala Tita - za hrvatskog člana Predsjedništva

Piše desk  /  11.02.2022., 10:34h
Jedan od najuglednijih svjetskih medija The Economist u analitičkom prikazu pod naslovom "Bosna je na rubu raspada, Srbi žele van" pozabavio se političkim odnosima u BiH, konzultirajući pritom sugovornike iz Sarajeva.

Piše kako se BiH suočava s najozbiljnijom krizom od ratne 1995. godine. Economist se osvrće na uređenje zemlje po Daytonskom sporazumu, sugerirajući da takav sustav omoguće održanje mira, ali pruža i velike mogućnosti za korupciju.

"Sada je ova struktura ugrožena. Milorad Dodik, srpski član tročlanog Predsjedništva zemlje, želi ukinuti ovlasti koje je Republika Srpska dala državi. To je secesija u svemu osim po imenu. Najeksplozivniji prijedlog je ponovno stvaranje vojske RS-a, koja je ubila 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine. Dodikova igra moći počela je u srpnju, nakon što je visoki predstavnik nametnuo zakon kojim je nezakonito poricanje da je masakr u Srebrenici genocid", navodi se u tekstu.

Piše da HDZ BiH prijeti blokiranjem planiranih ovogodišnjih izbora.

"Godinama se protivi činjenici da Bošnjaci i Hrvati zajednički glasuju za bošnjačke i hrvatske predstavnike Federacije u Predsjedništvu. Stoga se Željko Komšić bira uglavnom bošnjačkim glasovima. Gospodin Komšić protivi se izmjeni izbornih pravila kako bi se glasači iz Federacije podijelili po etničkoj pripadnosti, smatrajući da HDZ i Dodik pokušavaju postići ono što separatistički čelnici nisu uspjeli tijekom rata. Oni koji prijete ustavu trebaju biti uhićeni, inzistira - sjedeći ispod portreta maršala Tita, bivšeg čelnika ujedinjene Jugoslavije", piše londonski list.

Argumenti o etničkim podjelama ostavljaju bh. političare nesposobnima da vladaju, konstatira se.

"Zemlja ima drugi najveći broj umrlih od korone u Europi u odnosu na broj stanovnika. Premijeru Federacije sudi se za korupciju u nabavi respiratora. U RS-u je korišten jeftini industrijski kisik za pacijente s koronom umjesto medicinskog", navodi se dalje.

Paravojna policija RS-a je 9. siječnja marširala u povorci povodom 30. godišnjice ovog entiteta, iako je ustavni sud proglasio praznik nezakonitim. S gospodinom Dodikom paradu je gledao ruski veleposlanik. Petog siječnja Amerika je uvela sankcije Dodiku zbog pokušaja demontaže Daytona i zbog korupcije. Pojedine europske zemlje će slijediti primjer, ali ne i EU u cjelini, jer Mađarska, koja podržava Dodika, to neće dopustiti", zaključuje se.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:37