StoryEditor

´Thaciju nisu dali ući u ložu, smjestili su ga u potpalublje...´

Piše D  /  23.06.2019., 07:06h

Nakon odlaganja sastanka u Parizu, State Department je priopćio da SAD nastavljaju podržavati dijalog u kojemu posreduje EU, ali i da su spremni pomoći objema stranama i EU kao posredniku.

Berlin, pa Pariz - dva neuspješna pokušaja da se nastave pregovori Beograda i Prištine. Ipak, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvjeren je da to nije poraz Njemačke i Francuske. Ovo je teška situaciju za sve, naročito za Srbiju, kojoj se žuri, kako kaže Vučić, kako bi još brže ekonomski napredovala.

"Nisam sretan zbog odlaganja Pariza kao što je Haradinaj sretan. On je očigledno želio na svaki način staviti do znanja Amerikancima da je on taj koji želi Amarikance, da oni odlučuju o svemu, a ne Francuzi i Nijemci, pa lijepo .. i Srbija ima pravo, makar pravo na ‘kuvertirani‘ potez",smatra Vučić.

I dok se čeka da Vučić objelodani koji se to potez krije u kuverti Beograd, iz Washingtona stiže reakcija na otkazivanje sastanka.

"Beograd i Priština moraju ukloniti prepreke, izbjeći provokacije i vratiti se pregovorima. Mi smo spremni saslušati i pomoći objema stranama i EU kao posredniku da pronađu rješenje oko kojeg su svi suglasni", poručeno je iz State Departmenta.

Ovo je signal da bi se Sjedinjene Države mogle značajnije uključiti u pregovore, kaže za Glas Amerike Edward Joseph, predavač na Sveučilištu Johns Hopkins.

"Sljedeći korak treba biti iskorak ključnih sudionika, a u to bi morale biti uključene i Sjedinjene Američke Države. Vidjeli smo da je predsjednik Vučić, kada je iznosio očekivanja da bi pariški susret mogao biti otkazan, spominjao Sjedinjene Države. Prethodno su Thaci i kosovka strana više puta na to ukazivali. Važno je primijetiti da je Beograd uvidio koliko bi značajan bio veći angažman Sjedinjenih Država", ističe Joseph.

Vučić cijeni američkog profesora, ali se s njegovim stavovima ne slaže.

"Edward Joseph? Dobro. On je ozbiljan čovjek, nije nikad bio blizak našim stavovima, naprotiv, ali svakako nije za potcenjivanje. Amerika želi glavnu ulogu, ali je za Srbiju nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu budu oni koji su priznali nezavisnost Kosova",kaže srbijanski predsjednik.

I baš zbog Kosova, Vučić je bjeloruskom kolegi Aleksandaru Lukašenku morao priopćiti da neće moći prisustvovati otvaranju europskih sportskih igra.

"On je rekao - ja bez tebe ne idem, ne idem bez tebe na stadion. Ja sam onda - možete da mislite čovjeke koji je onako tvrd i jak, činilo mi se da mu skoro vidim suzu kada je čuo da mi ne možemo prisustvovati. Naravno da nije Karić kriv za zastave, to nije njegov objekt, on je samo to gradio. Thaciju nisu dali ući u ložu nego su ga smjestili ne znam ni ja gdje. Kako mi to kažemo u ‘potpalublje‘", tvrdi Vučić.

Za razliku od Vučića, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prisustvovao je otvaranju, ali je napustio ložu u trenutku kada je bio defile sportaša s Kosova. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:35