StoryEditor

Thaciju i Vučiću predstavljen nacrt konačnog sporazuma, ako ne potpišu uslijedit će sankcije

Piše D  /  05.03.2020., 10:03h

Predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavljen je u Bijeloj kući nacrt konačnog sporazuma za Kosovo, pišu kosovski mediji.

Prema navodima medija, sporazum ima dvije opcije, korekciju granice ili Zajednicu plus, uz posebne zahtjeve Srbije - opcija kojoj su, prema njihovim izvorima, skloniji američki posrednici, piše Bota Sot.

Taj medij navodi da se po drugim detaljima sa sastanka u Washingtonu može zaključiti da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dvije opcije, uz "uzmi ili ostavi", što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dvije godine .

Bota Sot"piše da su korekcija granice ili Zajednica plus dvije mogućnosti koje su ponuđene na prvom sastanku održanom prije dva dana u Washingtonu, na kojemusu bili kosovski predsjednik Hashim Thaci i srpski predskednik Aleksandar Vučić.

Prema njihovim navodima, od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju povlačenja priznanja do lipnja ove godine. Također, lipanj ove godine je rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.

Format razgovora o konačnom sporazumu bit će na razini predsjednika s timovima koje će oni sami birati. Stranama je ponuđena prilika da se sastanu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ali to je odloženo do trenutka kada strane budu blizu sporazuma, piše Bota Sot.

Taj medij piše da je na sastanku Thaciju i Vučiću rečeno da će "strane koje ne žele potpisati sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država".

Bota Sot navodi da je kosovski predsjednik Hashim Thaci danas na konferenciji za tisak, na kojoj je govorio o susretu u Washingtonu, rekao da je "sastanak u Bijeloj kući dramatičan zaokret".

Rekao je da je "Amerika konačno preuzela dijalog između Kosova i Srbije" i da "to želi završiti u kratkom roku", prenosi Bota Sot.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 11:45