StoryEditor

Thaci: Neće biti podjele Kosova, moguće pripajanje Preševske doline

Piše D  /  08.08.2018., 04:08h

Na konferenciji za medije, kosovski predsjednik je rekao da je pod korigiranjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podjele Kosova, niti autonomije za kosovske Srbe.

"Mi trebamo učiniti maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredjeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimiranje zahtjeva (Preševske) doline. To podrazumijeva ne podjelu Kosova, ne autonomiju za Srbe",kazao je Thaci.

Na pitanje zašto sada podržava korekciju granica, dok je prije nekoliko mjeseci bio izričito protiv toga, Thaci je kazao da se međuvremenu pojavio zahtjev političkih lidera Preševske doline o tome.

Prema njegovim riječima, korekcija granica podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i to treba biti transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Thaci se zahvalio sigurnosnim strukturama Kosova za, kako je rekao, zalaganje za prevazilaženje bilo čega neočekivanog krajem prošlog tjedna.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obveze u odnosu na sporazum o Zajednici općina sa srpskom većinom "uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Bruxellesa".

Ocijenivši da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma - glavna tema, Thaci je rekao da je to težak proces, ali i neophodan, prennosi Beta.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 06:31