Article_Top_970x250

Testove za koronavirus dobit će KCUS, UKC Tuzla i SKB Mostar

Federalni stožer civilne zaštite

Testove za koronavirus dobit će KCUS, UKC Tuzla i SKB Mostar

tra 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na danas održanoj 14. izvanrednoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ), kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da izvrši raspodjelu 150.000 testova na koronavirus i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (90.000 komada), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (30.000) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (30.000).

Drugom naredbom FUCZ je zadužena da izvrši raspodjelu po 1.200 komada transportnih medija i po 1.200 komada briseva Zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanske županije i Kantona Sarajevo, te 600 transportnih medija i 600 briseva Zavodu za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačke županije, priopćeno je iz FUCZ-e.

FUCZ je naređeno da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine koji ulaze u BiH na graničnim prijelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica, prenosi Fena.

Na graničnim prijelazima Izačić i Bijača koristit će se ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Naređeno je provođenje obaveznog zdravstvenog pregleda osoba iz ove naredbe koje federalni sanitarni inspektor upućuje u šatorski prostor za privremeni boravak do zdravstvenog radnika koji nakon obavljenog pregleda osoba/putnika predlaže mjere iz svoje nadležnosti (zdravstveni nadzor, izolacija, karantenu).

Ovom naredbom zadužuju se županijska ministarstva unutarnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih prostora na navedenim graničnim prijelazima, priopćeno je nakon sjednice Federalnog stožera civilne zaštite.

Dnevnik.ba

Tagovi: