StoryEditor

Tesla se na autopilotu zabio u stablo i izgorio: Dvoje poginulih, nitko nije bio za volanom

Piše D  /  19.04.2021., 02:04h

U stravičnoj nesreći u Teksasu u subotu navečer poginulo je dvoje ljudi nakon što se Tesla Model S zabio u stablo i potpuno izgorio. 

Kako je izvijestila policija iz mjesta Spring, čini se da nitko nije bio za volanom u trenutku nesreće. Nakon što su se vatrogasci satima borili s požarom baterija, jednog su muškarca pronašli na suvozačkom sjedalu, a drugog na stražnjem sjedištu automobila. Ovo su rezultati preliminarne istrage, a konačni rezultati očevida još se očekuju, naglasili su iz policije. 

The remains of a Tesla vehicle are seen after it crashed in The Woodlands, Texas

Automobil je potpuno izgorio nakon nesreće (Foto: Scott J. Engle)

Iz policije su za New York Times rekli kako su supruge stradalih muškaraca čule da se muškarci dogovaraju kako bi išli na vožnju u minutama prije nesreće. Navodno su i pričali o vožnji na autopilotu. Imali su 59 i 69 godina, prenosi 24sata.hr.

Tesla prodaje svoje autonomne sustave kao opcije u automobilima, ali i njihovi odvjetnici lani su rekli da to nisu autonomni sustavi. Isto stoji i u korisničkom priručniku gdje se navodi da trenutne opcije zahtijevaju nadzor vozača i ne čine automobil potpuno autonomnim. 

Bez obzira na to, YouTube je pun snimki vozača koji se voze bez ruku na volanu kroz dulji period ili spavaju za volanom, ali i gdje nema nikog za volanom. Tako je i glumac Jamie Foxx objavio video gdje se pretvara da spava za volanom svog Tesla Modela 3. 

Sud u Münchenu je pak zabranio Tesli da koristi fraze Autopilot i FSD (Full Self Driving - potpuno autonomna vožnja) jer zavaravaju korisnike da automobil može više nego što je stvarno moguće, piše CNBC.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:51