StoryEditor
bistrički most

Teško ranjen Srbin na sjeveru Kosova, dvije strane različito o incidentu

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  23.01.2023., 16:24h

Kosovski Srbin teško je ranjen je u ponedjeljak u oružanom incidentu na sjeveru Kosova, kada su na njegov automobil pucali pripadnici specijalne Kosovske policije (KP), a Beograd i Priština različito su izvijestili o slučaju, u trenutku pojačanih diplomatskih napora na normalizaciji odnosa dviju strana.

Ured srbijanske vlade za Kosovo priopćio je da su policajci danas oko 11,30 kod "nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić", pucali na automobil u kojem su se nalazila dva Srbina, a jedan od njih je teško ozlijeđen i s prostrijelnom ranom prsa je prebačen u bolnicu.

Direktor Ureda je Petar Petković je u priopćenju istaknuo da su kosovski specijalci pucali samo zato što Srbi "nisu željeli dopustiti da ih bez ikakve osnove i razloga maltretiraju". Rekao je da "Kurtijevi specijalci nemaju što tražiti na sjeveru Kosova", te da na punktu "koji je bespravno i nelegalno podignut svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi".

image

Teško ranjen Srbin na sjeveru Kosova

ALO -

Kosovska policija priopćila je da je njihova postrojba na punktu kod Bistričkog mosta pokušala zaustaviti vozilo u kojem su se nalazila dva srpska mladića, ali su oni to odbili i udarili automobilom u policijsku patrolu, na što su policajci reagirali pucajući, objavio je portal Kossev.

Policija naglašava da su osumnjičeni pobjegli s mjesta incidenta, dok beogradski mediji izvještavaju kako je ranjeni M. D. iz Leposavića, sa sjevera Kosova, primljen u bolnicu u Kraljevu, na jugu Srbije.

Srpska lista (SL), sestrinska stranka Srpske napredne stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, zatražila je danas trenutačno povlačenje svih Kurtijevih specijalaca sa sjevera Kosova te uhićenje i kažnjavanje policajaca koji su pucali.

Srpska strana inzistira na ranijem sporazumu da pripadnici specijalnih snaga kosovske policije i oružanih formacija ne mogu boraviti na Srbima većinski naseljenom sjeveru bez posebne suglasnosti lokalnih vlasti, dok Priština drži da na cijelom teritoriju treba štititi kosovske zakone i ustavni poredak.

Koncem prošlog tjedna peteročlano izaslanstvo SAD-a i EU-a razgovaralo je na odvojenim sastancima s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o mogućim rješenjima u normaliziranju odnosa dviju strana, no obje strane imaju različite poglede na zajedničku diplomatsku inicijativu Washingtona i Bruxellesa. 

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 06:24