StoryEditor

Teško ozlijeđeni mons. Ante Jozić nakon operacije stabilno, ali i dalje kritično

Piše D  /  08.04.2019., 11:04h

Jedan od dvojice stradalih vozača u jučerašnjoj prometnoj nezgodi u tunelu Sv. Ilija i novi je hrvatski nadbiskup mons. Ante Jozić, čije je ređenje trebalo biti 1. svibnja u Splitu.

Podsjetimo, do sudara u kojem su sudjelovala dva osobna automobiladošlo je 50-70 metara nakon ulaza u tunel iz pravca Makarske, s južne strane u nedjelju oko 18:15 sati. Kako javlja Radio Imotski, u nesreći je poginuo mladić s imotskog područja (24). 

O prometnoj nesreći oglasila se i Splitsko-makarska nadbiskupija.

"U prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju navečer 7. travnja u tunelu sv. Ilija – Biokovo, upravljajući osobnim vozilom sudjelovao je mons. Ante Jozić, izabrani naslovni nadbiskup Cisse i apostolski nuncij u Bjelokosnoj Obali.

Mons. Jozić vozilom hitne pomoći prevezen je u Klinički bolnički centar Split gdje je primljen s ozljedama koje su bile kvalificirane kao teške. Izvršen je kirurški zahvat te je prema najnovijim informacijama stanje mons. Jozića stabilno.

Ovim putem Splitsko-makarska nadbiskupija izražava sućut obitelji stradalog mladića u ovoj prometnoj nesreći, a sve vjernike i ljude dobre volje pozivamo na kršćansku molitvu i suosjećanje. Sve daljnje informacije davat ćemo pravovremeno", stoji u priopćenju.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović Hini je kazao da mu je, nakon operacije, stanje stabilizirano ali i dalje kritično.

Mons. Jozića 1. svibnja u konkatedrali sv. Petra u Splitu za nadbiskupa trebao je zarediti državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ali ređenje će sigurno biti odgođeno zbog teške prometne nezgode u kojoj je sudjelovao i mons. Jozić.

A pripreme za ređenje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji počele su još početkom ožujka na sastanku koji je sazvao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a na kojemu su bili i generalni vikar Miroslav Vidović, kancelar don Ratomir Vukorepa, maestro don Šime Marović, don Ante Mateljan, don Ivica Žižić, rektor i vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš i don Ivan Urlić te nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber.

Radni sastanak nadbiskup Barišić otvorio je molitvom i kratko uveo okupljene u ono što očekuje mjesnu Crkvu. Razgovaralo se tako o tehničkim i organizacijskim pojedinostima, kao i o tijeku samog liturgijskog slavlja koje će prenositi Hrvatska radiotelevizija, javila je tada IKA.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. god. u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. po rukama mons. Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine službovao je kao kapelan u Makarskoj (1992. – 1995.), potom ga nadbiskup šalje u Rim na studij (1995. – 1999.). Poslije studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999. – 2003.), potom u Moskvu (2003. – 2009.) i Hong Kong (Kina) (2009. do danas). Papa Franjo imenovao ga je 2. veljače naslovnim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem u Bjelokosnoj Obali.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:32