StoryEditor
sina naziva "gazijom"

Teško je istaknuti sve radikalizme SDA ministra koji promovira mudžahedine i Mahmuljina

Piše Desk  /  11.01.2022., 11:53h
Fahrudin Čolaković je ministar branitelja u Zeničko-dobojskoj županiji. Dolazi iz Izetbegovićeve SDA, a ono što javno objavljuje i propagira je, blago rečeno, skandalozno.

Čolaković, naime, redovito dijeli izrazito radikalne stavove po društvenim mrežama. Facebook profil mu je javan. Prije nekoliko dana Republici Srpskoj je zaprijetio riječima “kocka je bačena”. S obzirom na to da je to se ova izjava pripisuje Gaju Juliju Cezaru prilikom prelaska rijeke Rubikon, očito je što ministar želi poručiti Republici Srpskoj, piše internetski portal Bild.ba.

“VEČERAS SPALJUJEMO ILUZIJE

Selam i pozdrav ispred administrativne zgrade Vlade države Republic of Srpska koji se zove Ševeningen u Hagu.

Sve što je počelo i završilo je ovdje.

RS može biti samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. Ako im to nije dovoljno onda “Alea iacta est””, napisao je on na Facebooku.

Osim toga, ministar Čolaković baš voli pjesmu “merhaba ej pejgambere” koju redovito postavlja na svoj Facebook profil s YouTubea. Videospot ove pjesme prepun je kadrova stranih boraca – mudžahedina – a ministar se tom pjesmom baš ponosi.

Podijelio ju je ponovno i neki dan poručivši Srbima koji slave “deveti januar” kako “nakon devetog dolazi deseti”.

Čolaković se osvrnuo na mrežama i nešto opširnije uoči proslave Dana Republike Srpske.

9.JANUAR JE I NAŠ DAN

Ne tako davno kada je u Zenici osvanuo nesmotren ali “jako uvredljiv plakat” kojim se poručuje da nešto nije naše, ali se ne negira i ne vrijeđa, digla se kuka i motika da to osudi i popljuje.

Ne tako davno u Janji komšije “slučajno” zapucaše pored vjernika u džamiji i niko nije primjetio.

Ne tako davno u Banja Luci gradonačelnik u gradsku upravu samo što crkvu nije smjestio, ali niko nije vidio.

Ne tako davno policajci orgijaše tik preko Drine slaveći zločin i genocid i niko nije primjetio.

Ne tako davno u Doboju su vrijeđali povratnike i pjevali pjesme “ne volim te Alija” ali to niko nije čuo.

Ne tako davno iz manjeg entiteta povučeni su potezi na razbijanju države. Sjećamo li se iko kojeg je to bilo datuma? Ne znamo, davno je to bilo.

Nekada davno u nukleusu zločina protiv čovječnosti i genocida bio je jedan datum 09. januar 1992.godine kojeg bi mi , nažalost, zaboravili da ga se “oni” ne sjećaju.

Kada je bio Načertanije, kada je bio Memorandum SANU, kada je bio Sporazum u Karađorđevu šta je bilo 09.januara? Šta to nas briga! Imamo mi pametnija posla. Hajde da se trvemo do iznemoglosti, baš nam dobro ide”, piše Čolaković.

Čolakovića veseli i zlikovci poput Mahmuljina.

“Pred godišnjicu formiranja 3.Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bolja vijest od ove da je ukinuta prvostepena presuda generalu Sakibu Mahmuljinu nije mogla doći”, pisao je ministar 10. studenog prošle godine.

Dugotrajan je Čolakovićev ratni narativ na društvenim mrežama pa je tako nedavno Distrikt Brčko proglasio “našom najvažnijom kotom”.

“Danas u Brčkom, najbitnijoj koti ove naše države Bosne i Hercegovine lijepim povodom ;

Promocija dokumenatarnog filma o legendarnom komandantu Senahidu Boliću -Boli.

Prilika da se pošalje poruka onima koji pokušavaju da podrivaju temelje i granice naše države”, pisao je on u listopadu.

Možda i najrevniji dokaz radikalizma ovog mladog ministra je to što je rođenje vlastitog djeteta nazvao “gazijom”. To je bilo početkom srpnja prošle godine.

U ožujku prošle godine je tako izjavio da mu je žao što Bošnjaci nisu dovoljno islamski fundamentalisti.

“Nije meni krivo kad nas “ono” nazove islamskim fundamentalistima , nego mi je krivo što mi to nismo.

Fundament je temelj, osnova a nama toga fali. Hoće li politički mrtvo Sarajevo protestovati zbog ovoga? Jok!”, napisao je ministar za boračka pitanja ZDŽ-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:42