StoryEditor
napadača ubili građani

Teroristički napad u Izraelu: ISIL-ovac Muhammad Alab Ahmed nožem ubio četiri osobe

Piše DESK  /  23.03.2022., 08:08h
Četiri osobe su ubijene, a nekoliko njih povrijeđeno u terorističkom napadu nožem koji se dogodio u izraelskom gradu Beersheba.

Prema pisanju medija u Izraelu, napad se dogodio jučer ispred tržnog centra u ovom gradu, a napadač je identificiran kao Muhammad Alab Ahmed abu Alkiyan koji je porijeklom iz beduinskog grada Hura.

"Ubio je tri žene i jednog muškarca prije nego što su ga ubili naoružani civili", piše The Times of Israel.

Kako je priopćila policija, prenio je Klix.ba, terorist je prvo automobilom pregazio muškarca koji je vozio bicikl, nakon čega se odvezao do benzinske gdje je ubio ženu.

Zatim se vratio do automobila, odvezao se do obližnjeg tržnog centra gdje je ubio još dvije osobe nakon čega su ga ubili naoružani civili koji su se nalazili u blizini.

Kako se navodi, Alkiyan je od ranije bio poznat policiji, a još 2015. godine uhićen je zajedno s nizom osumnjičenih za koje se navodi da su podržavali i promovirali ideologiju tzv. Islamske države u školi gdje su radili.

"Alkiyan je bio osuđen za terorizam i služio je kaznu od četiri godine zatvora u gradu Hura. Pušten je na slobodu 2019. godine. U pritvoru je priznao da je osnovao tajnu grupu koja je održavala veze sa ISIL-om", navode mediji u Izraelu.

Povodom napada oglasio se i premijer Izraela Naftali Bennett koji je izrazio sućut obiteljima žrtava.

"Civili koji su pucali u teroristu pokazali su snalažljivost i hrabrost te su na taj način spriječili dalje žrtve. Snage sigurnosti su u visokoj pripravnosti i država će djelovati protiv terorista i svih onih koji im pomažu", poručio je premijer ove države.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:41