Article_Top_970x250

Terorist iz BiH koji je ratovao za ISIL dobio samo 4 godine zatvora

optužen za terorizam

Terorist iz BiH koji je ratovao za ISIL dobio samo 4 godine zatvora

pro 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u petak bivšeg pripadnika terorističke organizacije Islamske države na četiri godine zatvora nakon što ga je proglasio krivim po točkama optužnice koje su ga teretile za terorizam i pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu.

Ibro Ćufurović (24) ranije ovog mjeseca priznao je krivnju po svim točkama optužnice. Na priznanje je pristao unatoč tome što je ranije tijekom suđenja tvrdio kako nije sudjelovao borbama u Siriji no nakon što je promijenio iskaz u BiH je deportirana njegova supruga i dvoje djece koji su također boravili u Siriji.

"Rekao sam da sam u Siriji dva puta ranjavan na tržnici, dok sam prodavao krumpir. Nisam rekao da sam ranjavan u nekoj borbi", kazao je Ćufurović na jednom od sudskih ročišta.

Ćufurović je u travnju prošle godine deportiran u BiH iz Sirije gdje je prije toga bio zatočen u kampu Roj kamo je dospio nakon pada Islamske države. 

Prema navodima iz optužnice on je u travnju 2014. godine iz BiH otišao u Siriju preko Turske. Odmah se priključio paravojnim terorističkim postrojbama.

Istragom je utvrđeno kako je on pod imenom  Abu Kasem Al-Bosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima boreći se u sastavu postrojbe pod nazivom "Beit Commandos" koja je kasnije promijenila ime u "Al Aksa".

Jedan od ključnih dokaza o Ćufurovićevom djelovanju u Siriji je i video zapis objavljen na Twitteru na kojemu se vidi kako on pozira nad tijelima strijeljanih sirijskih vojnika.

Ćufurović je do odlaska u Siriju živio u mjestu Slapnica kod Velike Kladuše. Njegovi su roditelji tvrdili kako ga je tamo radikalnim islamom indoktrinirao samozvani imam Husein Bilal Bosnić, ranije osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog novačenja bosanskohercegovačkih državljana za Islamsku državu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba