StoryEditor

Teroretičarka zavjere osuđena zbog prijetnji smrću ocu ubijenog djeteta

Piše D  /  30.07.2021., 02:06h

Podsjetimo, 2012. je 20-godišnji Adam Lanza u osnovnoj školi vatrenim oružjem usmrtio šestero nastavnika i dvadesetoro učenika u dobi od 6-7 godina, prije nego se sam ubio. Jedan od glavnih izvora apsurdne teorije zavjere prema kojoj se masovno ubojstvo nikad nije dogodilo je Alex Jones,poznati teoretičar zavjera, voditelj i osinavč stranice Infowars, koju CBS News opisuje kao stranicu "lažnih vijesti". Jones tvrdi da je masakr u Newtownu "lažiran pomoću dječjih glumaca".

Prijetila ocu smrću jer misli da je lažirao ubojstvo svog djeteta

Kao i Jones, i drugi desničarski teoretičari zavjera tvrde da je masakr tzv. "false flag" napad koji je lažiran kako bi se opravdala ukidanje prava na posjedovanja oružja, garantiranog drugim amandmanom američkog ustava. Iako savezni zakoni nisu izmijenjeni nakon napada, Connecticut, New York i Maryland su zakonom ograničili prodaju jurišnih puški i magazina za streljivo visokog kapaciteta.

Kako javlja Reuters, Lucy Richards (57), koja živi u blizini Tampe, Florida, u sudskoj je nagodbi priznala prijetnju koju je poslala  Leonardu Pozneru, ocu ubijenog Noaha (6), tako što je na njegovoj stranici u siječnju 2016. ostavila poruke "umrijet ćeš, smrt dolazi po tebe jako brzo" i "OSVRNI SE IZA SEBE TO JE SMRT" (eng. "LOOK BEHIND YOU IT IS DEATH").

Otac djeteta: Potrebno je podizati svijest o alternativnim činjenicama

"Zadovoljan sam presudom jer se ovdje za mene radi o podizanju svijesti o ovom rastućem problemu alternativnih činjenica i ljudi koji su lako podložni takvim činjenicama, a onda sami poduzimaju nešto zbog čega misle da su dio vojske dobra", komentirao je Pozner koji se s obitelji u međuvremenu preselio na južnu Floridu.

Kako piše Media Matters, ovaj se slučaj može povezati s još jednim slučajem iz prošle godine u kojem su lažne vijesti bile motiv za počinjenje kaznenog djela: u prosincu 2016. Edgar Welch jeotvorio vatru u pizzeriji Comet Ping Pong za koju je bio uvjeren da je sjedište međunarodnog pedofilskog lanca kojeg vode Hillary i Bill Clinton. Ova teorija zavjere poznata je pod imenom "Pizzagate".

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:27