StoryEditor

Tenzije u parlamentu: Tko se kojem bogu moli i kakva je priroda sukoba devedesetih

Piše D  /  16.06.2021., 01:06h

Pitanje Sanje Vulić se odnosilo na sastanak ministrice Turković s nekadašnjim obiteljima tzv. Armije RBiH, koji su bili dobitnici najviših priznanja, a danas su zaposlenici MVP-a. Vulić je pitala i koji su kriteriji na osnovi kojih se raspoređuju zaposlenici u diplomatsko-konzularnoj mreži, kako se "nude" poslovi u veleposlanstvima te jesu li diskriminirani Srbi i Hrvati u odnosu na Bošnjake u ovom ministarstvu.

Turković je zatim izašla za govornicu i poručila:

"Poštovana gospođo Vulić, vrlo cijenim vašu ulogu zastupnice u ovom časnom domu. I nastojat ću tako i odgovoriti imajući to u vidu. Naravno, nas dvije se nećemo složiti po mnogim drugim pitanjima. Znate, mi se ne molimo istom bogu. Ja vjerujem u onog koji je za nas sve, iznad nas. Vi, prema vašoj izjavi, imate drugačiju percepciju", odgovorila je Sanji Vulić koja je bh. javnosti poznata i po izjavi da je "za nju Milorad Dodik Bog"

Turković je zatim komentirala epitet "takozvana", koji je Vulić navela ispred naziva Armija RBiH.

"Armija RBiH je bila službena oružana snaga međunarodno priznate države Republike BiH, a ne tzv. Armija BiH. Tome svjedoči sudjelovanje Armije RBiH 9. svibnja 1995. godine u Parizu na vojnoj paradi. Nećemo se složiti ni o prirodi rata. Za vas je to tragični sukob, a za mene agresija u kojoj su počinjeni najteži zločini koji uključuju i genocid, na osnovi odluka međunarodnog suda", rekla je.

Turković je zatim govorila i o načinu raspoređivanja službenika u diplomatsko-konzularnoj mreži, zapošljavanju, kao i nacionalnoj strukturi zaposlenika.

Za riječ se potom javila Vulić te kazala:

"Ja vas nisam pitala o statistici, već zašto jedni imaju privilegije, a drugi ne. Vi ste se na svojoj Facebook stranici pohvalili da ste primili ove zaposlenike i fotografirali se. Dalje, tragični sukob je definicija iz Daytonskog mirovnog sporazuma. Iznenađuje me da ste na tako važnoj funkciji, obišli ste svijet, a ne znate to", izjavila je.

Zastupnica iz SNSD-a se složila s Turković "da se ne slažu".

"Naravno da se ne slažemo, jer vi baštinite neku drugu BiH, a ja baštinim Daytonsku BiH, jer samo ona ima mogućnost za opstanak i perspektivu. Žalosno je što nastupate ovakvom arogancijom. Kažete na početku ovaj ‘časni dom‘, a tri godine se niste udostojili doći ovdje. Zahvaljujem se Bakiru Izetbegović koji je rekao da će se on pobrinuti da Bisera Turković dođe na sjednicu", poručila je.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:47