Article_Top_970x250

TEMPERATURNI REKORDI: Meteorolozi upozoravaju na toplinske valove, temperature preko 40 stupnjeva

DILJEM EUROPE

TEMPERATURNI REKORDI: Meteorolozi upozoravaju na toplinske valove, temperature preko 40 stupnjeva

lip 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Jutarnji.hr

Njemačka, Poljska i Češka zabilježile su u srijedu dosad najviše temperature u lipnju, a očekuje se da će biti još temperaturnih rekorda jer će se vrućina nastaviti i u narednim danima.

U Hrvatskoj će biti sunčano i vruće, a kasno poslijepodne i u noći na petak u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, lokalno će biti izraženijih pljuskova, grmljavine te pojačanog vjetra, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

 

Očekuje se da će se u nekim europskim zemljama, poput Francuske i Švicarske temperature popeti i na više od 40 stupnjeva Celzijevih, piše BBC.

Meteorolozi kažu a ovaj toplinski val diljem Europe uzrokuje iznimno vruć zrak koji dolazi iz sjeverne Afrike.

Francuske su vlasti izdale važna upozorenja zbog velikog rizika od vrućina.

Jučer je njihova ministrica zdravlja Agnès Buzyn upozorila na teške uvjete. Podsjetimo, zbog toplinskog vala 2003., u toj je zemlji zabilježeno 15.000 smrti više nego inače.

Za gotovo cijelu zemlju na snazi je narančasto upozorenje, što je drugi najviši stupanj upozorenja nakon onog crvenog, a lokalne vlasti izdale su i savjete o tome kako se rashladiti i zaštititi.

I španjolske su vlasti upozorile na značajan rizik od šumskim požara u nekim područjima.

Iako se već u posljednjih nekoliko dana temperature penju, očekuje se da će do kraja tjedna biti još toplije. U srijedu je u Njemačkoj u Brandenburgu zabilježen novi njemački rekord za lipanj. Izmjereno je 38.6 stupnjeva Celzijevih.

Radzyn u Poljskoj i Doksany u Češkoj također su zabilježili nove rekorde, s temperaturama od 38.2 i 38.9 stupnjeva.

Najviše temperature do sada izmjerili su i dijelovi Francuske i Švicarske. Čak su i na velikim nadmorskim visinama temperature bile oko 30 stupnjeva Celzijevih.

Meteorolozi upozoravaju da će se vrućine dodatno pojačati tijekom narednih dana, pa bi tako u petak dijelovi sjeverne Španjolske mogli mjeriti i 45 stupnjeva Celzijevih.

Zbog ekstremno visokih temperatura, neke su francuske škole odgodile važne ispite, a neke su čak i zatvorile svoja vrata. Nekoliko gradova, uključujući i Pariz i Lyon, ograničili su promet kako bi pokušali smanjiti učinke zagađivanje tijekom velikih vrućina, piše BBC.

Ekstremne će vrućine Velika Britanija izbjeći, no u Londonu se u subotu očekuje najviše 30 stupnjeva Celzijevih.

Iako se ovakvi toplinski valovi pojavljuju i prirodno, stručnjaci upozoravaju da će se zbog klimatskih promjena oni događati sve češće, prenosi Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba