Article_Top_970x250

Telemach BiH: Ombudsman Marić da prestane s diskriminacijom kompanije Telemach BiH i nedozvoljenim pritiskom na korisnike

priopćenje

Telemach BiH: Ombudsman Marić da prestane s diskriminacijom kompanije Telemach BiH i nedozvoljenim pritiskom na korisnike

sij 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Telemach BiH

Telemach BiH oglasio se priopćenjem o aferi Arena Sport i reakciji Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Prenosimo ga u cijelosti.

Senzacionalistička obraćanja Ombudsmana za zaštitu potrošača Saše Marića povodom isteka ugovora Telemach BH s Telekomom Srbija o emitiranju kanala Arena Sport, kao i preporuke u telekomunikacijskom sektoru koje je ombudsman uputio jedino operateru Telemach BH, predstavljaju pokušaj da se selektivnom primjenom propisa i nametanjem pravno neutemeljenih zahtjeva, koji ne važe za druge operatere, vrši nedozvoljeni pritisak na korisnike Telemach BH, priopćeno je danas iz ove kompanije.

”Telemach je svoje pretplatnike obavijestio o promjenama u programskoj shemi na identičan način, jednako kao što su to učinili drugi operateri početkom 2020. godine, kada su informirali svoje korisnike o prekidu distribucije jednog od najvažnijih i najgledanijih TV kanala – televizije Nova BH. Ombudsman Marić se tada nije ni oglasio da zaštiti interese korisnika drugih operatera zbog izostanka mogućnosti da gledaju sadržaje od nacionalnog značaja poput utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine u više sportova.

Ombudsman je usmjeravajući pažnju samo na Telemach u prethodnih sedam dana, potpuno ignorirao činjenicu da je početkom godine upravo kompanija M:tel, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, prekinula distribuciju Sport Klub TV kanala, čime su njihovi korisnici izgubili mogućnost da prate ekskluzivne prijenose najboljih europskih i svjetskih natjecanja, europskog prvenstva u nogometu 2021. godine, prijenosa nogometne reprezentacije BiH u kvalifikacijama europskog prvenstva u košarci gdje nastupaju košarkaški Zmajevi, kao i najatraktivnijih teniskih turnira i trka Formule 1 i MotoGP. Ombudsman nije našao za shodno da javno reagira, niti je imao bilo kakve primjedbe na postupanje M:tel-a, a ponajmanje nije upućivao javne pozive i davao instrukcije pretplatnicima tih operatera kako da raskinu ugovor.

Oštrom reakcijom usmjerenom samo protiv Telemach BH i potpunim izostankom reakcije u slučaju M:Tel, institucija Ombudsmana, koja bi trebala podjednako voditi računa o pravima svih potrošača i koja bi trebala podjednako postupati prema svim operaterima, izabrala je da “ispituje” isključivo Telemach BH. Ne možemo a da se ne zapitamo predstavljaju li jednostrani napadi Ombudsmana na Telemach BH samo nastavak njegovog pasivnog držanja povodom monopolizacije tržišta telekomunikacija na 49% teritorija Bosne i Hercegovine gdje je nezakonito odobrenim akvizicijama Telekomu Srbija omogućeno da u potpunosti zatvori tržište Republike Srpske i korisnike liši izbora drugog operatera.

Telemach BH poziva Ombudsmana da prema svim operaterima primjenjuje jednake standarde i da se suzdrži od aktivnosti kojim vrši nedozvoljen pritisak na korisnike Telemach BH. Svi korisnički ugovori i “Opći uvjeti poslovanja” Telemach BH formirani su na osnovi propisa Regulatorne agencije za komunikacije, a upravo je RAK formulirao što može biti osnova za raskid, što se u praksi provodi više od desetljeća.

Telemach BH će kao i do sada poduzeti sve aktivnosti kako bi svojim pretplatnicima omogućio i dalje uživanje u najkvalitetnijem sadržaju. Vjerujemo da postoji dovoljno veliki broj operatera u Federaciji BiH i da svatko od korisnika može da izabere najboljeg.

Nijedna negativna kampanja organizirana po društvenim mrežama i medijima, pa iako se tome pridružio i ombudsman, ne može osporiti činjenicu da Telemach BH ima najbolju ponudu programa, da pružamo najsuvremeniju uslugu i najbrži internet, što je, uvjereni smo, poznato građanima Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz ove kompanije.

Dnevnik.ba