Article_Top_970x250

Tekuće mačke i utjecaj držanja krokodila na kockanje

NAGRAĐENA NAJBESMISLENIJA OTKRIĆA

Tekuće mačke i utjecaj držanja krokodila na kockanje

ruj 16, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Napori znanstvenika koji su se posvetili dubokim pitanjima poput agregatnog stanja mačke, utjecaja držanja krokodila na kockanje ili sviranja australskog glazbala didžeridua na hrkanje u četvrtak su okrunjeni dodjelom anti-Nobelove nagrade koja se dodjeljuje za besmislena otkrića.

Nagrade je osmislio Marc Abrahams, urednika časopisa za nevjerojatna istraživanja, i nije im namjera nagraditi najbolje ili najgore u znanosti nego baciti svjetlo na istraživanja koja ohrabruju ljude da razmišljaju nekonvencionalno.

"Nadamo se da će to vratiti ljude navikama koje su imali kao djeca kada su obraćali pažnju na neobične stvari i razmišljali jesu li dobre ili loše", kazao je Abrahams.

Nagrađen je Francuz Marc-Antoine Fardin koji je 2014. istraživao može li mačka istodobno biti i kruta i tekuća inspiriran fotografijama mačaka koje su zaglavile u čašama ili kantama. Dobitnik Ig Nobela za fiziku koristio je matematičke izračune kako bi zaključio da aktivne mlade mačke zadržavaju svoje fizičke osobine dulje nego starije lijene mačke.

Proveli ozbiljan eksperiment

Rad drugog dobitnika ima nešto jasniju praktičnu primjenu. Dobitnici za područje ekonomije Matthew Rockloff i Nancy Greer proveli su eksperiment u kojemu su problematični kockari i rekreativni kockari držali krokodile duge metar prije igranja na automatima za sreću, piše 100posto. 

Istraživanje provedeno 2010. na 103 osobe u australskom Queenslandu pokazalo je da će problematični kockari vjerojatnije uložiti veće iznose nakon što drže krokodile jer je njihov mozak protumačio uzbuđenje koje je rezultat držanja opasnog reptila kao veću vjerojatnost za dobitak.

Međunarodni šesteročlani tim osvojio je nagradu za mir za rad iz 2005. koji je analizirao sviranje didžeridua kao alternativno liječenje sindroma opstruktivne apneje u spavanju. Zaključak je bio da bi australsko glazbalo moglo biti od neke koristi, ali ne zbog tona kojeg proizvodi nego zbog svakodnevnog puhanja u instrument koji može ojačati gornji dio dišnog sustava što bi olakšalo disanje.

Nagrade koje se dodjeljuju 27. godinu  zaredom uručit će u četvrtak stvarni dobitnici Nobelove nagrade na sveučilištu Harvard.

Dnevnik.ba

Tagovi: