StoryEditor

Tek svaka deseta osoba će moći primiti cjepivo u 2021. godini

Piše D  /  20.09.2020., 11:09h

Samo jedna od 10 osoba svjetske populacije će od koronavirusa biti zaštićena cjepivom u prvoj godini njene dostupnosti, kazali su stručnjaci za Sky News. Sedam od devet prototipa cjepiva su u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a to će vjerojatno biti dovoljno za imunizaciju tek nešto više od 12 posto od 7,8 milijardi ljudi kojima je potrebna.

Čak i kad bi početkom godine proizvođači dobili zeleno svjetlo za cjepivo, analiza svjetskih proizvodnih kapaciteta pokazuje male mogućnosti proizvodnje kada je količina u pitanju.

Doktor Cleo Kontoravdi, profesor kemijskog inženjerstva na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je da nam mora biti jasno to da u početku neće svi imati pristup cjepivu. Koalicija za epidemiološku spremnost računa da bi u sljedećih 12 mjeseci manje od polovine svjetskog stanovništva bilo zaštićeno čak iako bi se proizvodni kapacitet udvostručio.

Pandemija je problem koji ne možemo riješiti tek tako, a s obzirom na okolnosti putna ograničenja i fizička distanca bi trebali postati normalnost u narednim godinama, jedini spas bio bi napredak tehnologije koja bi mogla ubrzati proizvodnju cjepivo.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:23