StoryEditor
suštinske promjene na čekanju

Tehničke izmjene Izbornog zakona idu u parlamentarnu proceduru

Piše DESK  /  23.03.2022., 14:28h
Paket izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se tiče integriteta izbora mogao bi do kraja tjedna biti upućen u Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, kazala je Alma Čolo, predsjedavajuća ove radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama portal Faktor.ba, uputili bi ga predstavnici Europske unije, no to se ne odnosi na suštinske izmjene Izbornog zakona kojima bi se onemogućilo bošnjačko majoriziranje hrvatskog naroda u BiH.

Čolo je rekla kako će vidjeti postoji lu suglasnost u Interresornoj radnoj grupi da ovaj paket bude upućen u parlamentarnu proceduru.

- Ako ne bude takve suglasnosti, vidjet ćemo tko želi od zastupnika potpisati i da tako bude upućen u proceduru. Ono što mogu reći jeste da će SDA podržati taj paket integriteta izbora – dodala je Čolo.

Pojasnila je kako je riječ o preciziranju određenih pitanja koja se odnose na financiranje izbora, imenovanje biračkih odbora, preciznije definiranje govora mržnje, financiranje izborne kampanje, pitanje izbornih jedinica i broja mandata, odnosno sve ono što su preporuke OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Jedna od promjena se odnosi na uvođenje mirovanja mandata, što znači da kada neko dobije mandat u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da mu mandat u Parlamentu miruje dok obavlja izvršnu funkciju. Kod financiranja izbora definirano je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može, u situaciji kada nema usvojen proračun institucija BiH, posebnom odlukom odrediti da SIP BiH dobije sredstva za izbore.

Hoće li će u parlamentarnu proceduru biti upućene još neke izmjene Izbornog zakona BiH, one političke o kojima su predstavnici HDZ-a BiH, SDA, SBB-a, HDZ-a 1990, NiP-a i NES-a vodili pregovore bez konačnog dogovora, još nije poznato.

Određena najava postoji. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je u utorak da su na pregovorima usuglasili način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, te način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz Federacije BiH, gdje se razgovaralo o izboru po modelu elektora. Međutim, o tome nije postignut konačan dogovor.

- Još postoji mogućnost da neko pokrene procedure na tragu dogovorenog da bar taj dio odradimo kroz izmjene Izbornog zakona. Za to postoji prostor, za to nam treba natpolovična većina – rekao je u utorak Čović najavivši kako će o tome razgovarati s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda kako bi vidjeli jesu li u stanju nešto od dogovorenog izvući i staviti u proceduru. Nije precizirao s kim će razgovarati.

Čolo je prokomentirala da svaki zastupnik može predložiti amandmane na Ustav BiH i izmjene Izbornog zakona BiH, ali da nije dogovoren model izbora članova Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:43