StoryEditor

Tegeltija: VSTV nije tehnička služba Parlamenta BiH da se odaziva na ad hoc pozive

Piše D  /  26.06.2019., 12:06h

Naime, predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto rekla je na početku sjednice da nitko od predstavnika VSTV-a nije pozvan na današnju sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti na kojoj se raspravlja o stanju u bh. pravosuđu. Zatim je uslijedio zahtjev Kluba SDA da se pozove neko iz VSTV-a zbog čega je data pauza u trajanju od 30 minuta.

Na pitanje hoće li se pojaviti neko iz VSTV-a, prvi čovjek te institucije za Klix.ba je rekao da se nitko od predstavnika VSTV-a neće odazvati na ad hoc pozive dok traje sjednica. 

"Da bi predstavnici VSTV-a došli na sjednicu Parlamenta, moraju na vrijeme dobiti poziv kako bi se za istu mogli pripremiti i uskladiti raspored svojih aktivnosti. VSTV nije tehnička služba niti servis Predstavničkog doma PSBiH da mu se pozivi za prisustvo sjednicama Parlamenta dostavljaju ad hoc u toku trajanja sjednica, niti je to primjereno duhu partnerstva između zakonodavne i sudske vlasti u BiH. Ako Zastupnički dom želi prisustvo predstavnika VSTV-a na sjednici, potrebno je na vrijeme uputiti poziv te će se u tom slučaju predstavnici VSTV-a svakako odazvati", rekao je Tegeltija.


Krišto je na pitanje šefa Kluba zastupnika SDA Adila Osmanovića zašto nitko nije pozvan odgovorila da nitko od predstavnika VSTV-a BiH nije pozvan jer su predlagači točke zastupnici iz osam političkih stranaka, nakon čega je Osmanović tražio pauzu od pola sata kako bi neko od predstavnika VSTV-a BiH došao na sjednicu. 

Nakon 30 minuta pauze sjednica je nastavljena s obzirom na to da se nijedan predstavnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH nije pojavio na sjednici.

Krišto je poručila da ona nije ni mogla, niti ima pravo, da pozove nekoga na sjednicu s obzirom na to da se zna tko je predlagač točaka koje se nalaze na dnevnom redu današnje hitne sjednice, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:42