StoryEditor

Tegeltija: Tužitelji izloženi dosad nezabilježenom političkom pritisku

Piše D  /  31.05.2020., 06:05h

"Opasni i potpuno neprimjereni pritisci na pravosudni sustav.

Povodom izjava i priopćenja koje proteklih nekoliko dana dolaze od visokih političkih predstavnika Stanke demokratske akcije te same političke stranke SDA koje se odnose na rad Tužiteljstva BiH u predmetu vezanom za nabavku respiratora u FBiH, bez namjere da na bilo koji način prejudiciram ishod istrage i kaznenog postupka, poštujući presumpciju nevinosti koja se odnosi na svakog građanina BiH bez obzira kakvu funkciju obavljao, moram da istaknem da svjedočimo flagrantnom, teškom i opasnom političkom pritisku na pravosudni sustav, a posebno na rad Tužiteljstva BiH i to kako pritisku na rad glavnog tužitelja tog tužiteljstva tako i na rad postupajućih tužitelja u pojedinačnom tužilačkom predmetu.

Očigledno je da se radi o pokušaju političke opstrukcije kaznene istrage i prejudiciranja njenog ishoda, te pokušaja da se pod političkim pritiskom izdejstvuju odgovarajuće odluke pravosudnih institucija. Također, očito je da su glavni tužitelj i postupajući tužitelj u ovom kaznenom predmetu izloženi dosad nezabilježenom intenzitetu političkog pritiska, omalovažavanja i čak proglašavanja državnim neprijateljima zato što rade svoj posao, a njihov posao je provođenje istrage i utvrđivanje svih relevantnih činjenica i dokaza vezanih za pojedinačni slučaj.

Pozivam političke predstavnike SDA, da bez ikakvog odlaganja, prestanu sa ovakvim atacima i pritiskom na pravosudni sustav, kako bi pravosudne institucije mogle da obavljaju posao iz svoje nadležnosti u normalnoj demokratskoj atmosferi u kojoj postoji podjela vlasti, bez da ih se proglašava neprijateljima države i sl, te im se na taj način stavlja meta i etiketa uslijed koje može doći i do ugrožavanja njihove osobne sigurnosti.

U jednoj demokratskoj zemlji tužitelji ne bi smjeli biti pod ovakvim pritiskom, to je u demokraciji nezamislivo.

Sasvim sam siguran da će Tužilaštvo BiH njegova glavna tužiteljica i postupajući tužitelji, profesionalno utvrditi sve činjenice i dokaze vezane za pojedinačni slučaj te donijeti tužilačku odluku zasnovanu na dokazima koje probave tijekom istrage.

Međutim, ne smije se dopustiti da tužitelji radeći svoj posao budu stigmatizirani u društvu u kojem žive i da svoj posao rade u uslovima etiketiranja, pritisaka, napada i nesigurnosti.

To je ambijent u kojem sutra svaka odluka, kakva god da bude, bilo tužiteljstva bilo suda, sutra perceptivno u javnosti može biti protumačena kao rezultat pritiska, a ne kao plod rezultata istrage i dokaza, što će dodatno narušiti ionako krhko kako povjerenje u pravosudni sustav tako i u državu institucije uopće.

Zbog toga, još jednom pozivam sve predstavnike političkih stranaka da se uzdrže ovakvih izjava kojima se ozbiljno narušavaju osnovni postulati demokratske podjele vlasti, vladavina prava i demokracija uopće", stoji u pismu Milana Tegeltije, predsjednika VSTS-a.

19. travanj 2024 08:10