Article_Top_970x250

Tegeltija: SDA želi vratiti utjecaj na rad pravosuđa BiH

"Trpe napade SDA"

Tegeltija: SDA želi vratiti utjecaj na rad pravosuđa BiH

sij 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

SDA želi da vrati utjecaj na rad pravosuđa BiH, a jedan od razloga je to što je za zločine nad Srbima za tri godine optuženo više osoba nego u prethodnih 11 godina, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) BiH Milan Tegeltija.

"Upravo to je jedan od razloga zbog kojih i dalje trpimo napade SDA koja, u namjeri da se ponovo dokopa kontrole nad pravosudnim institucijama, traži reformu VSTS", rekao je Tegeltija za "Politiku".

On je dodao da su od 2004. do 2015. godine u Tužiteljstvu BiH podignute 53 optužnice protiv 102 osobe za slučajeve u kojima su žrtve Srbi, dok je od 2015. godine do danas podignuta 41 optužnica protiv 126 osoba.

Tegeltija je rekao da je do prije nekoliko godina pravosuđe na nivou BiH bilo dobrim dijelom pod svojevrsnom kontrolom SDA koju su u tome, zbog određenih političkih interesa, prešutno podržavali i pojedini međunarodni faktori.

Napominjući da je to izazivalo snažno nepovjerenje građana Srpske, Tegeltija je dodao da se pravosuđe uspjelo istrgnuti iz tih poluga političke kontrole i učiniti nezavisnim, ali da je nakon toga krenula hajka koja je dolazila iz pojedinih političkih krugova u FBiH, primarno iz SDA.

"Protiv pravosuđa i VSTS pokrenuta je medijska kampanja kako bi stvorili alibi za ponovno preuzimanje kontrole nad pravosuđem", smatra Tegeltija.

Komentirajući to što revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH čeka usvajanje više od godinu dana, on je rekao da je to potpuni apsurd, jer se svi političari deklarira za procesuiranje ratnih zločina, a onda ne usvajaju strategiju koja to omogućava konkretnim mehanizmima.

On je ocijenio da je očigledno da iza deklarativnih opredjeljenja ne stoji iskrena namjera političkih aktera da se proces ubrza i procesuiraju svi počinitelji ratnih zločina u BiH.

Govoreći o različitim pogledima na pravosudne institucije na nivou BiH, Tegeltija je rekao da se u FBiH, kao i nekim međunarodnim krugovima, očekuje od tih institucija da discipliniraju političare, prvenstveno iz Republike Srpske.

On je dodao da se to discipliniranje odnosi i na one iz FBiH koji nisu na liniji dominantne većinske politike koja teži centralizaciji BiH i preuzimanju kontrole društveno-političkog života.

"Takvoj ulozi pravosudnih institucija Srpska se žestoko protivi i ima, rekao bih, opravdan strah zbog nekih iskustava iz prošlosti", rekao je Tegeltija, navodeći da otuda u Srpskoj postoji nepovjerenje i otpor, a u FBiH nezadovoljstvo zbog neostvarenih očekivanja, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba