Article_Top_970x250

Tegeltija potpisao: Osmica ostaje bez pristupa tajnim podacima?

direktor OSA-e pod istragom

Tegeltija potpisao: Osmica ostaje bez pristupa tajnim podacima?

stu 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je da je obavijestio Ministarstvo sigurnosti BiH da je povrijeđen član 57 Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te je time stavljeno u proceduru oduzimanje prava na pristup tajnim podacima direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću.

U obrazloženju koje je potpisao Tegeltija navedeno je da je Ministarstvo sigurnosti obaviješteno o potrebi sprovođenja dodatne sigurnosne provjere za Mehmedagića, a zbog nastale sumnje u sigurnosnu smetnju.

Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH nalaže da, ako se protiv osobe koja ima već dozvolu za pristup tajnim podacima vodi disciplinski ili kazneni postupak, rukovoditelj organa, organizacije ili institucije u kojoj je provjeravana osoba angažirana na poslovima pristupanja, korištenja, čuvanja i zaštite tajnih podataka dužan je o tome obavijestiti osobe nadležne za izdavanje dozvole, pišu Nezavisne novine.

Ranije je Tužiteljstvo BiH uputilo dopis Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem od resornog ministra Selme Cikotića i njegovog pomoćnika Mate Miletića traži informaciju da li je protiv optuženih Mehmedagića i zaposlenog u OSA-i Muhameda Pekića pokrenuta procedura dodatne provjere u slučaju sumnje u sigurnosnu smetnju.

Tužiteljstvo traži od Cikotića i Miletića odgovore da li su postupili kao u ranijem slučaju koji se odnosi na bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca i tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića.

Kako se navodi, potrebno je da se Tužiteljstvo odmah obavijesti da li je OSA, rukovoditelj organa, obavijestila Ministarstvo sigurnosti da je danom potvrđivanja optužnice protiv Mehmedagića i Pekića nastupila sigurnosna smetnja.

Sud BiH je odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok se proces u Sudu BiH ne okonča.

Tužiteljstvo BiH je 22. listopada protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom ih tereti da su tokom kolovoza zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA-i, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Dnevnik.ba