Article_Top_970x250

Tegeltija pisao veleposlanicima: Inzko je predložio da se uloži žalba i u drugostupanjskom postupku protiv mene donese drugačija odluka

predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća

Tegeltija pisao veleposlanicima: Inzko je predložio da se uloži žalba i u drugostupanjskom postupku protiv mene donese drugačija odluka

lip 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, poslao je danas otvoreno pismo veleposlanicima zemalja članica PIC-a.

Povod za otvoreno pismo je, kako je rekao, jučerašnje priopćenje visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koje se odnosi izravno na njegov postupak u kojem sudjeluje kao tužena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja.

-Nemam namjeru govoriti o samom slučaju, osim istaknuti da je prvostupanjskom odlukom Disciplinske komisije VSTV-a BiH tužba protiv mene odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTV-u BiH.

Prinuđen sam Vam se obratiti ovim otvorenim pismom u cilju zaštite mojih prava zajamčenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak, prenosi Ero.tel.

Ugrožavanje mojih gore navedenih prava, promatrano kroz opći kontekst principa vladavine prava, uzrokovala je, nažalost, jučerašnja izjava visokog predstavnika za BIH Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlasti koja ima shodno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.

Prije nego što elaboriram ovu moju tvrdnju, dozvolite mi da naglasim kako sam, odmah po saznanju za disciplinsku tužbu, uzeo godišnji odmor te prepustio vođenje institucije dvjema potpredsjednicama kako ne bih sudjelovao u radu VSTV-a BiH dok se VSTVBiH kroz odgovarajući postupak ne izjasni o disciplinskoj tužbi.

Argumente koji su, prema mom mišljenju, relevantni za odlučivanje iznio sam javno jer nisam imao priliku drugačije, očekujući da Disciplinska komisija razmotri cjelokupan slučaj u svim njegovim stajalištima kako argumente tužitelja tako i argumente tužene strane, a što je prirodno i svojstveno kontradiktornom postupku bez kojeg nema pravičnog suđenja.

Moji su argumenti od suštinskog značaja za samu odluku, jer se bave statusnim pitanjima koji su ključni za razumijevanje i ocjenu čitavog događaja, mog sudjelovanja u njemu i donošenje odluke.

Prvostupanjska komisija VSTV-a BiH je donoseći odluku zauzela po istom pitanju stav i donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe.

Rok za podnošenje žalbe traje, a strane u postupku trebaju ocijeniti da li prihvataju stav i argumentaciju Prvostupanjske disciplinske komisije VSTV-a BiH te se moguće odluče za podnošenje żalbe.

Jučer, 6. lipnja 2019. godine, Valentin Inzko je izdao priopćenje povodom prvostupanjske odluke Disciplinske komisije VSTV-a BiH te svojim izjavama istovremeno predložio:

Uredu disciplinskog tužitelja da podnese žalbu na odluku prvostupanjske Disciplinske komisije VSTV-a BiH.
Cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke Prvostupanjske disciplinske komisije VSTV-a BiH u konkretnom slučaju.
Predložio Drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji da u mogućem drugostupanjskom postupku po mogućoj žalbi donese drugačiju odluku u konkretnom slučaju.
S obzirom na autoritet visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sustavu, te ovlasti koja ima, jasno je kako ovakvi prijedlozi (koje izlaze izvan mandata visokog predstavnika za BiH) mogu značajno uticati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od sudionika kao tužena strana.

Na ovaj način gospodin Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristran postupak i fer i nepristrano tumačenje zakona od neovisnosg i nepristranog tijela koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene.

Podsjećam da disciplinski postupak prema stavu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ima karakter suđenja i da njega mora voditi nepristran sud (u ovom slučaju Disciplinska komisija VSTV-a BiH), koji mora slobodno tumačiti zakone bez bilo kakvih intervencija i pritisaka bilo koje druge vlasti.

Visoki predstavnik u BiH je konačni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bonna nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima u BiH, što podrazumjeva i disciplinske komisije VSTV-a BiH.

Skrećući Vam na ovaj način pažnju na ovu situaciju koja ugrožava ne samo moja prava nego i koncept vladavine prava u BiH, zamolio bih Vas da ovo pitanje raspravite na sjednici Vijeća za implementaciju mira, te da ukoliko nađete dovoljno osnova i potrebe, o ovom problemu izvijestite i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda – napisao je Tegeltija.

Dnevnik.ba