StoryEditor

Tegeltija: Ovo je miješanje zakonodavne u sudsku vlast

Piše D  /  17.07.2019., 12:07h

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao kako o zaključcima koji su doneseni na sjednici Zastupničkog doma nisu obaviješteni i da su o tome saznali kroz medije, prenosi N1.

"Zaključci postoje i o njima možemo razgovarati. Dao sam ranije svoj osobni osvrt. Traženje naših ostavki - ti zaključci nas uopće ne obvezuju. Što se tiče formiranja Istražne komisije Parlamenta, to je neprovodivo i nedopušteno. Uvjeren sam da ovi zaključci prevazilaze nadležnost Parlamenta, posebno Istražna komisija kao grubo miješanje u rad pravosuđa. Hoće li nas dovesti u situaciju da nas ministri ispituju, da idemo na neka saslušanja. Nisu primili k znanju izvješće o radu VSTV-a a nitko od nas nije bio tamo da ga predstavi", istakao je Tegeltija te dodao:

"Mislim da se kao Vijeće moramo oglasiti povodom ovih zaključaka Parlamenta. Ovo je miješanje zakonodavne u sudsku vlast. Često ste mogli čuti od zastupnika u Parlamentu da se izmijeni koncept izbora, da Parlament bira članove VSTV-a. Mislim da je to pogrešna koncepcija. Ali kao Vijeće trebamo reagirati".

Ružica Jukić, dopredsjednica VSTV-a, navela je kako je sudskoj vlasti ustavno zagarantirana noavisnost, samostalnost te da se druge dvije grane vlasti ne smiju miješati.

"Svačiji rad podliježe razmatranju i kritici, ali kršiti grubo prava, napadati pravosuđe na takav način, to je neshvatljivo. Lider smo u regiji po ovakvom radu izvršne i zakonodavne vlasti. Možemo li mi kao sudska vlast donositi zaključke kojima bismo natjerali zakonodavnu vlast da usvaja zakone. Ne možemo. Iako nam se mnogi zakoni ne dopadaju. To govori jasno o kredibilitetu ljudi koji su izabrani, koji mogu istovremeno biti i ministri i zastupnici", kazala je Jukić.

Goran Nezirović, sudac i član VSTV-a, je podržao Tegeltiju, ali je rekao kako ne misli da Vijeće treba reagirati putem bilo kakvog priopćenja, te da VSTV-u ne treba konfrontacija s izvršnom i zakonodavnom vlašću.

"Između nas mora postojati partnerski odnos. Građani nemaju koristi od naših priopćenja i konfrontacija. Mi ćemo reći svoje razloge zbog kojih su njihovi zaključci neprihvatljivi. Meni se čini da je prirodno da zakonodavna i izvršna vlast imaju prava postaviti neke programske ciljeve, to su njihova očekivanja da postignemo rezultate. Ali mislim da trebamo obezbijediti formalne mehanizme razgovora s njima. Mi moramo prihvatiti da smo najodgovorniji i da smo mi regulator u sustavu, ali gdje su njihove slabosti koje su prouzrokovale slabosti u sudskom sustavu?! Na toj platformi vidim kako se trebamo postaviti a ne da zauzimamo svađalački ton", rekao je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:58