StoryEditor

Tegeltija o zaključcima Parlamenta BiH: ´Populizam u svom klasičnom obliku....´

Piše D  /  26.06.2019., 09:06h

"Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obvezuju VSTS BiH i njegove članove. Zastupnici Parlamenta BIH imaju lagan način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma parlamenta, riješe ovog saziva VSTS, ukoliko im smeta, putem donošenja novog Zakona o VSTS.

Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.

Drugi zaključak Zastupničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu a posebno u VSTS je potpuno izvan nadležnosti Parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava neovisnost pravosuđa i kao takav je potpuno neprovodiv.

U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTS podsjećam da je VSTS prošle godine Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu pravde BiH, dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS, usklađenog s peer review preporukama Europske Komisije", naveo je Tegeltija za N1.

Inače, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH, a na kojoj je razmatrana situacija u bh. pravosuđu te migrantska kriza, su usvojeni zaključci kojima se traže ostavke VSTV-a.

Ni današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i DNS-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:52