StoryEditor

Tegeltija o novom aranžmanu BiH sa MMF-om: Šanse za dogovor "pola-pola"

Piše D  /  05.01.2021., 10:01h

Dodao je kako mu se čini da se pregovori trenutno odvijaju u teškim uvjetima bez izravne komunikacije.

"Daleko smo jedni od drugih i ovo će za mene osobno biti neuspjeh za sve nas u BiH,ali i za MMF ako ne postignemo dogovor do petka, 8. siječnja. Mislim da je najveći dio na MMF-u jer smatram da u pismu namjere postoje neki zahtjevi i neke mjere koji nisu izravno u vezi sa ciljevima ovog aranžmana. Čini mi se da se ovdje preklapaju neke obaveze koje BiH ima prema EU sa prethodnim mjerama koje se postavljaju u aranžmanu MMF-a", rekao je Tegeltija.

On je rekao da nema ozbiljnih zahtjeva za ozbiljne ekonomske reforme, koje su najčešće teme aranžmana sa MMF-om, ali da postoje neka politička pitanja koja će vjerovatno biti riješena u nekom periodu.

"Ali, aranžman je previše važan financijski i svakako da bi se te mjere postavljene na tako oštar način ili u ovako kratkom vremenskom razdoblju riješile. Moj je poziv i vladama entiteta i MMF-u da pažljivo pregovaraju i izaberu najbolje rješenje koje će biti u interesu BiH, prije svega ekonomija, zdravstveni sekto, pa onda i svih građana BiH i da napravimo taj aranžman. Svakako će se on provesti u sljedeće tri godine i nema razloga da se na samom početku pregovora zablokiramo, prema mom mišljenju, da to malo grubo nazovem, ipak nekim političkim temama", kazao je Tegeltija.

On je dodao da su svi pregovori o svim aranžmanima MMF-a teški, traju duže nego što se planira, ali svaki put su pravljeni različiti dogovori, kompromisi, tražena su najbolja rješenja i svaki put postignut dogovor.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:41