StoryEditor

Tegeltija: Novi saziv Vijeća ministara do kraja godine

Piše D  /  12.12.2019., 11:12h

On je izrazio očekivanje da će Vijeće ministara biti formirano do kraja godine, naglasivši da nije realno očekivati da će poslanici Predstavničkog doma PS BiH potvrditi kandidate za ministre i njihove zamjenike na sjednici zakazanoj za srijedu, 18. prosinac, već da će to biti pet ili sedam dana nakon tog datuma.

Govoreći o kandidatima za Vijeće ministara iz reda srpskog naroda, čija su imena poznata javnosti, Tegeltija je rekao da je SNSD izabrao odličnu ekipu ljudi koji mogu da rade u Vijeću ministara i da ga unaprijede te da su oni dobili punu suglasnost stranke.

On je ponovio da su kandidati SNSD-a Staša Košarac i Vojin Mitrović predloženi za ministre vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno komunikacija i transporta, a Mirko Okolić za zamjenika ministra odbrane.

Prema njegovim riječima, kandidat Socijalističke partije Vladimir Mijatović predložen je za zamjenika ministra sigurnosti, dok je kandidat Ujedinjene Srpske Siniša Ilić predložen za zamjenika ministra civilnih poslova.

Tegeltija je rekao da je uputio CIK i SIPA na provjeru podatke koje su dostavili kandidati za ministre i zamjenike ministara iz reda srpskog i hrvatskog naroda te dodao da to nije učinio za Draška Aćimovića, kojeg je DNS predložio za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Kada je riječ o kandidatima za Vijeće ministara iz bošnjačkog naroda, Tegeltija je rekao da će nakon razgovora sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, razgovarati i sa predstavnicima SBB-a i DF-a, te da će se tada znati u kojem roku se mogu očekivati imena koja predstavljaju bošnjačke političke stranke, prenosi BHT.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:45