StoryEditor

Tegeltija: Krajem siječnja stiže cjepivo protiv koronavirusa

Piše D  /  11.01.2021., 01:01h

Tegeltija je izjavio da je pandemija koronavirusa globalno pitanje i da su pokušali da budu dio globalnog procesa, prije svega tako što će surađivati sa Europskom unijom.

"Najavljeno je da će se početkom godine pojaviti cjepiva i da će prioritetne grupe stanovništva u prvoj polovini 2021. godine biti cijepljene", kazao je Tegeltija.

Naveo je da je uplaćen avans od milijun i 970 tisuća KM i da se organizira tehnička podrška nabavke cjepiva, kao što su transport i skladištenje.

"Od tih 1.232.000 doza cjepiva za FBiH je predviđeno 800 tisuća doza, a za RS 400 tisuća doza cjepiva", istaknuo je Tegeltija, navodeći da je to 20 posto od ukupnog broja cjepiva, a riječ je o cjepivima koje nabavljamo putem COVAX programa.

Dodao je da će prve količine doći do kraja siječnja i da će doći ona cjepiva koje je najteže transportirati i skladištiti.

"Cijeli program su definirali entiteti i Brčko distrikt", rekao je Tegeltija, navodeći da će se cjepiva nabavljati i u okviru EU mehanizma nabavke.

"Ugovorene su 892 tisuće doza cjepiva", istaknuo je Tegeltija govoreći o drugoj nabavci putem EU mehanizma, navodeći da cijeli sistem transporta i dostave planiraju nadležne institucije entiteta i Brčko distrikta.

Napominje da traje sastanak imenovanih ministarstava koji razrađuju detalje.

"Cijena jedne doze se kreće u nivou 10 dolara. Entitetska ministarstva su utvrdila prioritetne grupe, a to su zdravstveni radnici, starije osobe i ustanove za smještaj starijih osoba."

Smatra da će kampanja imunizacije početi blagovremeno.

"BiH ima potrebna financijska sredstva, za sve prioritetne grupe cjepiva će biti besplatna", zaključio je Tegeltija.

Dnenvik.ba

24. travanj 2024 21:34