StoryEditor
ne sviđaju im se izjave

Tegeltija: Do koje mjere ide bahatost političkog Sarajeva i SDA

Piše Srna  /  12.11.2021., 12:58h
Zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića treba podsjetiti da je Igor Kalabuhov veleposlanik Rusije koja je garant Daytonskog sporazuma na osnovu kojeg postoji BiH i parlament u kojem kao zastupnik sjedi", izjavio je savjetnik člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

Rekao je da je “odraz bahatosti političkog Sarajeva i SDA zahtjev Mehmedovića, koji je zastupnik te stranke u Zastupničkom domu BiH, da ruski veleposlanik bude proglašen personom non grata zbog posljednjih izjava o BiH”.

- Do koje mjere ide bahatost političkog Sarajeva i SDA da traži protjerivanje veleposlanika, jer mu se ne sviđa njegov stav koji je usput i stav RS, zaboravljajući da je to veleposlanik zemlje koja je garant Daytonskog sporazuma, na osnovu kojega postoji BiH i parlament u kojem je (Mehmedović) zastupnik- rekao je Tegeltija Srni.

Ruski veleposlanik u BiH izjavio je da će Moskva podržati samostalnu RS u okviru BiH.

Kalabukhov je izjavio da ne vidi nikakav problem u “Dodikovoj ideji o samostalnoj Srpske u okviru BiH koja je", kako je istaknuo, "stvar političara, demokratskih odluka, te da će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu”.

Mehmedović je pozvao na proglašenje ruskog veleposlanika u BiH Igora Kalabuhov personom non grata i velike prosvjede pred ruskim veleposlanstvom dok ne napusti BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:42