StoryEditor
proces likvidacije

Fabrika duhana Sarajevo zatvara svoja vrata

Piše desk  /  10.02.2022., 21:53h
Fabrika duhana Sarajevo prestaje s radom 31. ožujka, kada se pokreće proces likvidacije ove firme koja je radila 130 godina, tvrdi Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine.

“Sve igre oko FDS-a se završavaju i sve bivše federalne vlade snose dio odgovornosti za gašenje ove fabrike s tradicijom od 130 godina. U ovoj tvornici je prije rata radilo tri tisuće ljudi, a sada je ostalo svega 150 radnika, a i oni će ostati bez posla za 50 dana. Radnicima će se uručiti otkazi i dobit će otpremninu. Koliko će to iznositi, još se ne zna. Na poslu će ostati oko pet radnika iz Uprave, kako bi završili proces likvidacije”, istakao je Avdagić za Faktor.

Urušavanje FDS-a, pojašnjava Avdagić, nastavilo se 2016. godine kada je Vlada Federacije BiH prodala svoj udio od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u suradnji s gigantom duhanske industrije British American Tobacco (BAT).

On podsjeća da je tvornica bila među najprofitabilnijim poduzećima u Bosni i Hercegovini, dok je direktor bio Šefik Lojo.

“Nakon Lojine smrti nitko ne zna koliko je ostavio kapitala u FDS-u i mnoge nekretnine, i to su vrijednosti na desetke milijuna maraka. Tvornica je ostala i bez svog brenda. Upozoravao sam i tada kada je već počelo urušavanje tvornice da će doći do gašenja, kao što je ugašena i Fabrika duhana u Mostaru, ali svi su se trudili da tvornica prestane s radom i u tome su uspjeli”, zaključuje Avdagić.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 06:50