StoryEditor
potres iz 2009.

Talijanski sud: Žrtve potresa u Aquili same su krive za svoju smrt

Piše desk  /  12.10.2022., 22:21h

Talijanski sud je donio odluku u kojoj navodi da su žrtve potresa koji je 2009. pogodio Aquilu, u središnjoj Italiji, djelomično odgovorne za svoju smrt i da treba smanjiti isplate odštete njihovim obiteljima, prenose u srijedu talijanska glasila.

U potresu magnitude 6,3 koji je 6. travnja 2009., u 3.32 sata ujutro, povijesno središte Aquile pretvorio u ruševine, poginulo je 309 ljudi.

Sutkinja u građanskoj parnici koju su vodile obitelji 24 osobe poginule pod ruševinama jedne zgrade, rekla je da su se žrtve vratile u postelju unatoč dvama prethodnim udarima tijekom noći.

Zbog takva “nesmotrenog ponašanja” odgovorni su 30 posto za svoju smrt, ocijenila je sutkinja, prenosi dnevnik Il Messaggero.

Maria Grazia Piccinini, odvjetnica i majka Ilarije Rambaldi, 25-godišnje studentice smrtno stradale u potresu, ocijenila je sudsku odluku “apsurdnom” s obzirom da su stručnjaci rekli da je opasnost od smrtonosnog potresa minimalna.

“Moja kći nije bila zabrinuta, kao ni drugi”, rekla je Piccinini za Corriere della Seru, dodajući da će se obitelji, koje traže odštetu, žaliti.

Sedmero članova vladinog Povjerenstva za sprječavanje velikih rizika osuđeni su jer stanovnike nisu upozorili da moraju biti oprezni.

U potresu koji je potpuno razorio srednjovjekovno središte glavnog grada pokrajine Abruzzo, ozlijeđeno je 1.600 ljudi, a najmanje 80.000 je ostalo bez krova nad glavom.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:42