StoryEditor
prijem u eu

Talijanski premijer na tragu Milanovića: "Moramo nadići povijesne prepreke i iz njih izići jači"

Piše desk  /  04.05.2022., 12:47h
“Trebamo slijediti proces pristupanja koji smo ustanovili, ali također u tome trebamo postupati što je brže moguće”, rekao je Draghi.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je 26. travnja, kada je govorio o blokadi Finske i Švedske, kako Sjeverna Makedonija i Albanija ne mogu ni početi pregovore s EU te da Kosovo nije ni priznato, što prema njemu govori o različitim mjerilima za ulazak u europske integracije budući da se od početka rata u Ukrajini neke zemlje želi ugurati preko reda.

Interesantno, na tragu Milanovića, talijanski premijer Mario Draghi zatražio je “trenutno otvaranje pristupnih pregovora” sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz zahtjev za pojačanim razgovorima s Kosovom i BiH. Dodao je da Europska unija mora nadići “povijesne prepreke” i iz njih izići jača.

“U vrijeme kada je EU pojačao jedinstvo i podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske ofenzive, puna integracija zemalja koje pokazuju europske aspiracije ne predstavlja prijetnju za održanje europskog projekta, nego je to dio njegova ostvarenja”, rekao je Draghi u govoru na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, prenosi Deccan Herald.

Rekao je da Italija podržava “trenutno otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u skladu s odlukom koju je donijelo Europsko vijeće u ožujku 2020. godine”.

Vlade Sjeverne Makedonije i Albanije nadaju se otvaranju pristupnih pregovora u lipnju ili srpnju. “Moramo u potpunosti integrirati zemlje koje pokazuju europske aspiracije”, rekao je Draghi.

Dodao je da podržava ulazak svih tih zemalja u EU, kao i da želi i prihvaćanje Ukrajine.

“Trebamo slijediti proces pristupanja koji smo ustanovili, ali također u tome trebamo postupati što je brže moguće”, rekao je Draghi.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:37