StoryEditor

Talijanski premijer: "Amerikanci i Rusi moraju sjesti i početi pregovarati o miru"

Piše hina  /  11.05.2022., 22:22h
Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je danas u Washingtonu Sjedinjene Države i Rusiju da sjednu za "pregovarački stol" kako bi pronašli rješenje za izlaz iz ruske agresije na Ukrajinu.

"Potrebno je učiniti napor i sjesti za stol i pregovarati. Takav napor moraju učiniti svi saveznici, ali naravno i Rusija i Sjedinjene Države", rekao je Draghi.

U izjavi novinarima dan nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Draghi je objasnio da "pregovarati moraju svi". 

Poziva na obnovu dijaloga

"Ukrajina je, naravno, glavni akter za tim pregovaračkim stolom jer treba izbjeći svaku sumnju u to da je mir nametnut, da je to mir koji odgovara Sjedinjenim Državama, Europljanima ili Rusima, a koji Ukrajincima ne bi bio prihvatljiv", objasnio je talijanski premijer.

Vlada Joea Bidena, angažirana da pronađe diplomatsko rješenje s Moskvom prije sukoba, gotovo i nije imala nikakav kontakt na visokoj razini s Rusijom od invazije na Ukrajinu 24. veljače te ponavlja da ne vidi nikakav interes da se izravno uključi u pregovore sve dok Rusija ne počne deeskalaciju. 

Mario Draghi, naprotiv, poziva na obnovu dijaloga u koji će se uključiti i Amerikanci.

U tu svrhu treba "ponovno uspostaviti i ojačati kontakte na svim razinama", rekao je.

"Treba gledati u budućnost"

I dok Washington sve više govori o "strateškom porazu" ruskog predsjednika Vladimira Putina, a predsjednik Joe Biden nazvao ga je "krvnikom" i čovjekom koji "ne bi trebao biti na vlasti", Draghi predlaže drukčiji pristup.

"Ne smije se zaboraviti, jer to je nemoguće, ali treba gledati u budućnost", rekao je.

Draghi je izrazio i rezerve prema protivljenju Washingtona sudjelovanju predsjednika Putina na summitu skupine G20 u studenome u Indoneziji.

"S jedne strane, svi smo u iskušenju da odbijemo sjediti za stolom s Putinom. S druge strane, činjenica je da će drugi sjediti za tim stolom, pa ako ustanemo, to znači da smo napustili ostale", rekao je.

Zato treba malo "promisliti" prije objave bojkota i misliti na to kako pregovarati o miru, zaključio je Draghi.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:32