Article_Top_970x250

Talijanski ministar poručio Hrvatskoj: "Obavezni testovi na granicama nisu neprijateljstvo"

koronavirus u svijetu

Talijanski ministar poručio Hrvatskoj: "Obavezni testovi na granicama nisu neprijateljstvo"

ruj 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza danas je obrazlažući odluku o obaveznom testiranju na koronavirus u Italiji za one koji dolaze iz Hrvatske, Španjolske, Grčke i s Malte naglasio da to ne predstavlja neprijateljski čin nego nastojanje da se poveća sigurnost.

"Kada uvodimo mjeru snažnijeg nadzora na granicama ili kod dolazaka u našu zemlju, ne radimo ništa neprijateljski, već je to djelovanje na povećanju sigurnosti. Naš prijedlog, kao talijanske vlade, koji ćemo iznijeti na sastanku ministara zdravstva EU je da se napravi mehanizam reciprociteta među zemljama kako bi se iz razgovora isključile dvojbe o neprijateljstvu, kako se to ponekad tumači", rekao je u talijanskom senatu Speranza glede mjere obaveznog testiranja na koronavirus za osobe koje dolaze iz Španjolske, Grčke, Hrvatske i s Malte, prenosi Hina.

"Kako ne bi riskirali dodatno smanjenje mobilnosti među zemljama, čini nam se ispravna zamisao o testiranju u glavnim zračnim lukama kontinenta", objasnio je i ocijenio da je to "prijedlog u duhu suradnje i inkluzivnosti koji može donijeti rezultate", prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

Dnevnik.ba